Nieuws

Zwolle hakt knoop door: volgende week crisisnoodopvang op riviercruiseschip prinses Margriethaven

Op deze plek komt volgende week een riviercruiseschip te liggen voor de crisisnoodopvang van asielzoekers
Op deze plek komt volgende week een riviercruiseschip te liggen voor de crisisnoodopvang van asielzoekers © RTV Oost
Zwolle krijgt in de prinses Margriethaven bij Holtenbroek een crisisnoodopvang voor asielzoekers op een riviercruiseschip. Het gaat om de opvang van maximaal 84 mensen voor een periode van vijf weken. De opvang is op verzoek van de Veiligheidsregio IJsselland en is bedoeld om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Volgende week komen de eerste asielzoekers.
Het schip, de MS Thurgau Saxonia, komt tot en met 30 september in de prinses Margriethaven te liggen. Dat blijkt uit een informatiebrief van de gemeente Zwolle aan omwonenden. Voor hen is er volgende week dinsdag een inloopbijeenkomst aan boord van het riviercruiseschip.

Kort dag

Volgens de gemeente is het allemaal kort dag dat de opvang kan worden gerealiseerd en dat de belanghebbenden kunnen worden geïnformeerd. "Er is sprake van een crisissituatie en het was lang onzeker of er een schip beschikbaar was en waar die dan zou kunnen liggen", schrijft burgemeester Peter Snijders in een brief aan de omwonenden.
Hier komt MS Thurgau Saxonia volgende week te liggen
Hier komt MS Thurgau Saxonia volgende week te liggen © RTV Oost

Ophef

Half juli was er politieke ophef omdat het plan voor de crisisnoodopvang op een schip ineens naar buiten kwam. De gemeente zegt dat er toen nog geen informatie kon worden gedeeld omdat het niet duidelijk was of er wel een schip beschikbaar was en waar die kwam te liggen. De fractie van Swollwacht noemde het toen een "wanvertoning waaruit minachting voor de inwoners van onze stad blijkt." Op dat moment was bekend geworden dat de gemeente een cruiseschip uit Boedapest wilde laten overkomen die mogelijk in de prinses Margriethaven zou komen voor de crisisnoodvang. In de brief aan de omwonenden zegt de gemeente dat het haar spijt hoe dat is verlopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.