Nieuws

Kabinet dwingt Tubbergen asielzoekers op te vangen in hotel 't Elshuys in Albergen

Het kabinet is van plan voor het eerst een vergunning te geven voor de opvang van asielzoekers zonder akkoord met de gemeente. Het gaat om landhotel 't Elshuys in Albergen in de gemeente Tubbergen. Overleg met Tubbergen leidde nog niet tot een akkoord, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan de Tweede Kamer.
Het kabinet passeert de gemeente, door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om daar asielzoekers op te vangen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigd.

Geen 'veiligelanders'

In het hotel kunnen nu 80 gasten terecht. Volgens de woordvoerder kunnen er in potentie driehonderd vluchtelingen worden opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het hotel al gekocht. Een woordvoerder van het COA benadrukt dat er geen zogenoemde veiligelanders in het hotel worden ondergebracht. De gemeente Tubbergen was eerder vandaag "volledig verrast" dat het hotel zou zijn verkocht.
Asielzoekershotel Albergen
Asielzoekershotel Albergen © News United / Dennis Nengerman

Horecabestemming hotel

"Momenteel verblijven enkele statushouders in het hotel, totdat de gemeente permanente huisvesting heeft gevonden. Als blijkt dat het COA ’t Elshuys heeft gekocht en dit zou willen gebruiken voor de permanente opvang van statushouders en/of asielzoekers, dan past dit niet binnen het huidige bestemmingsplan. Wij zien op dit moment geen mogelijkheid om voor deze situatie af te wijken van de bestemming horeca", schrijft een woordvoerder van de gemeente.

Omgevingsvergunning

Staatssecretaris Van der Burg maakte precies een week geleden bekend dat 'weigergemeenten' door het kabinet terzijde zullen worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Dat doet hij nu. Tubbergen wil de bestemming van het hotel niet wijzigen. Via een zogeheten omgevingsvergunning gaat het kabinet dit toch doen.
"De noodzaak om aanvullende opvangplekken te realiseren is zo groot dat het kabinet heeft besloten om een uitzonderlijke stap te zetten", schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het gaat volgens hem om "een eerste stap, waarna ook meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen". Vorige week zei Van der Burg al in gesprek te zijn met twee gemeenten. In totaal zou het gaan om zo'n duizend opvangplekken.
Kabinet zet uitzonderlijke stap om zonder meewerken gemeente Tubbergen hotel aan te wijzen voor asielopvang
Kabinet zet uitzonderlijke stap om zonder meewerken gemeente Tubbergen hotel aan te wijzen voor asielopvang © News United / Dennis Nengerman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.