Nieuws

Overrompelde wethouder over gedwongen opvang Albergen: "Dat wordt een stevig gesprek met het kabinet"

Tubbergen is geen gemeente waar het kabinet overheen kan lopen, stelt wethouder Ursula Bekhuis. Ze zegt dat na de mededeling die de gemeente gisteren ontving over hotel 't Elshuys. Dat wordt tot azc omgebouwd, met plek voor zo'n 300 mensen. Een beslissing van het kabinet, waarbij de gemeente is gepasseerd. "Het nieuws is ingeslagen als een bom."
In Tubbergen zagen ze de gedwongen opvang van asielzoekers totaal niet aankomen. "Het kwam als een totale verrassing, we zijn overrompeld", beschrijft wethouder Bekhuis haar gevoel. "Dat komt door hoe het is gegaan. Dat het Rijk het zo overneemt."

'Ongewenst'

Volgens Bekhuis is er ook geen contact geweest over het plan zoals het er nu ligt. "In het hotel vangen we nu wel statushouders op. Ook vangen we Oekraïners op, dat hoort bij onze opgave en dat doen we ook gewoon. Maar een azc van dit formaat in een dorp als Albergen? Dat is ongewenst."
Gisteravond bleek al dat een groep tegen de gedwongen opvang is. Zo'n honderd mensen kwamen naar 't Elshuys om hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken. Er werd geschreeuwd, geklapt, vuurwerk afgestoken en een bord opgehangen met 'Albergen zegt nee tegen azc'.
"We waren overdonderd", zegt Bekhuis:
Wethouder over gedwongen opvang Albergen: "Overdonderd"

Impact

De wethouder legt uit wat de angst van Tubbergen is. "Dat de boel gaat escaleren, zoals in Ter Apel. Waar veel te veel mensen komen en buiten moeten slapen." Een grote toestroom van vluchtelingen zou een grote impact op een kleine, hechte gemeenschap van zo'n 3.000 inwoners hebben.
Of er draagvlak voor het plan is onder de Albergenaren, moet snel blijken. "We gaan in gesprek met de inwoners en tegelijkertijd ook met het kabinet. Het zal een stevig gesprek worden, dat kan ik u wel verzekeren."

'Niet de oplossing'

Coalitiepartij Gemeentebelangen/VVD vermoedt dat het protest gisteravond verklapt wat het draagvlak onder de inwoners in de gemeente is. "Het zegt in ieder geval dat een grote groep inwoners het niet eens is met de beslissing. Ik kan me voorstellen dat het deels is omdat zij totaal niet op de hoogte zijn gebracht en daardoor zijn overvallen", zegt fractievoorzitter Noortje Haarman.
Staatssecretaris Van der Burg zegt vier maanden te hebben gesproken met de gemeente Tubbergen, maar dat het niet tot een oplossing kwam. Hij zou zich daarom vanwege de asielcrisis genoodzaakt voelen om de gemeente te overrulen. Haarman: "Dat er een asielcrisis is, is geen nieuws. Maar om dat op deze manier door te zetten, lijkt mij niet de oplossing."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.