Nieuws

Rijkswaterstaat grijpt in: sluis bij Eefde beperkt geschut vanwege droogte

Sluiscomplex bij Eefde
Sluiscomplex bij Eefde © Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat gaat vanaf vandaag bij sluis Eefde beperkt schutten. Dat is nodig om het water in het Twentekanaal op peil te houden. Deze maatregel blijft van kracht totdat de waterstand bij Eefde weer op niveau is.
Er zal worden geschut op basis van vraag en aanbod. Schepen moeten zich vooraf telefonisch melden om te worden geschut. Door beperkte ligplaatsen aan de IJssel moeten schepen op afroep bij de sluis komen. Zo gaat er minder water verloren. De waterstanden in het Twentekanaal en de IJssel en de inzet van de pompen zijn bepalend of en hoe vaak kan worden geschut.

Schade voorkomen

Bij het gemaal Eefde en in de Zuiderkolk van sluis Eefde zijn tijdelijke pompen geplaatst. De pompen moeten het water uit de IJssel omhoog te pompen naar het Twentekanaal. Hiermee komt water beschikbaar voor de scheepvaart, natuur en landbouw, stedelijk gebied en drinkwatervoorziening en zo hoopt Rijkswaterstaat schade aan de waterkeringen te voorkomen.
'Gezien de onvoorspelbaarheid van verwachte neerslag in het stroomgebied van de Rijn kunnen we een eventuele stremming van het scheepvaartverkeer niet uitsluiten', stelt Rijkswaterstaat in een persbericht.

Poort van Twente

Sluis Eefde ligt in de IJssel, aan het begin van de Twentekanalen op de route naar Enschede en Almelo. De sluis wordt ook wel de poort van Twente genoemd. Dat is omdat het voor de binnenvaart de enige toegang is tot de Twentekanalen. Het is een belangrijke, logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding. Het Twentekanaal is ook een belangrijke schakel in het watersysteem van Twente, Achterhoek, het noordoostelijk deel van Overijssel en een deel van Drenthe, waarmee deze gebieden van water worden voorzien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.