Nieuws

Waarom Tubbergen de komst van het azc wél aan kon zien komen

Het hotel is aangewezen als azc door het kabinet
Het hotel is aangewezen als azc door het kabinet © News United / Dennis Nengerman
Het kabinet heeft de gemeente Tubbergen schaakmat gezet. Er komt een azc met plek voor 300 mensen in Albergen, of de gemeente het nou leuk vindt of niet. Hoewel de wethouder spreekt van een 'totale verrassing', zei de staatssecretaris vorige week al 'dwingende middelen' te gebruiken als niemand zich aanbiedt. Een overzicht van waarom Albergen een azc krijgt.
Terwijl tientallen mensen bij hotel 't Elshuys in Albergen staan om te demonstreren tegen de komst van het azc, is het in Ter Apel ook onrustig. Er is opnieuw geen slaapplaats voor een groep asielzoekers, ditmaal 300.

Druk op Ter Apel

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is het al maandenlang overvol. Er is daardoor geregeld geen opvangplek voor mensen die hun aanmeldprocedure moeten doorlopen. Ook gisteren braken er weer vechtpartijen uit voor de poort van het opvangcomplex.
Migranten die willen worden toegelaten tot de asielprocedure moeten eerst bij het aanmeldcentrum in Ter Apel geïdentificeerd worden door de vreemdelingenpolitie. Dat proces wordt normaal gesproken binnen 24 uur na aankomst afgerond, maar nu kan de wachttijd oplopen tot meer dan vier weken.
De crisissituatie bij Ter Apel duurt al weken, met een dieptepunt halverwege juli toen 300 mensen buiten sliepen omdat er te weinig bedden waren. Het kabinet en Vluchtelingenwerk dringen aan bij gemeenten om extra opvangplekken aan te wijzen. De druk moet van de ketel.

Albergen als kandidaat

Ondertussen staat er een pand in Albergen dat door het COA is gekocht. De gemeente sprak eerder dit jaar met het COA en het ministerie over de opvang van vluchtelingen in het gebouw. "Maar dat ging over de opvang van statushouders", zegt wethouder Ursula Bekhuis. "De vraag om een groot asielzoekerscentrum, hebben wij niet gehad."
"We hebben het COA ook gezegd: een groot asielzoekerscentrum is voor ons niet aan de orde en daar hadden ze begrip voor. Wat dat betreft is het voor ons een verrassing dat de staatssecretaris dit doet. Er komt een te grote groep, daar zijn wij als gemeente te klein voor", zegt de wethouder.
Tubbergen is niet de enige gemeente die dit niet ziet zitten. Sterker nog; vrijwel geen enkele gemeente wil een azc openen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) beklagen zich begin deze maand over de houding van de gemeenten.
Het kabinet wil daarom zelf panden als asielzoekerscentra aan kunnen merken, ook als gemeenten niet mee willen werken. In een brief aan de Kamer spreken Van der Burg en de Jonge van 'instrumenten om 'de regie over te nemen'.
Meer reacties in de video:
Onrust in Albergen over gedwongen opvang asielzoekers: "Overdonderd"

'Overdonderd'

De staatssecretaris wil deze instrumenten pas na de zomer inzetten, maar heeft voor die tijd ook ander gereedschap om een gemeente te omzeilen: het Ruimtelijk ordeningsinstrumentarium. Oftewel, het vermogen om op korte termijn zélf een vergunning te verlenen. Het zijn allemaal flitsen die voor onweer kunnen zorgen in Tubbergen.
Maar Bekhuis was desalniettemin overdonderd omdat er 'geen contact was geweest over het plan zoals het er nu ligt'. Bekhuis: "In het hotel vangen we nu wel statushouders op. Ook vangen we Oekraïners op, dat hoort bij onze opgave en dat doen we ook gewoon. Maar een azc van dit formaat in een dorp als Albergen? Dat is ongewenst."
Staatssecretaris Van der Burg zegt vier maanden te hebben gesproken met de gemeente Tubbergen, zonder dat er een oplossing kwam. Hij voelde zich vanwege de asielcrisis genoodzaakt om de gemeente te overrulen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.