Nieuws

Gemeente Almelo vindt uitbreiding en veelbesproken 'kanaalsprong' XL Businesspark nodig

XL Businesspark 2 is nodig, blijkt uit onderzoek van de gemeente Almelo
XL Businesspark 2 is nodig, blijkt uit onderzoek van de gemeente Almelo © RTV Oost
XL Businesspark 2 is nodig, concludeert de gemeente Almelo na onderzoek. Dat richtte zich op de toegevoegde waarde van de uitbreiding van het bedrijventerrein. Daarmee wordt ook de 'kanaalsprong' gezet, dat wil zeggen dat het bedrijvenpark aan de Wierdense kant van het Twentekanaal verdergaat. Iets waar de gemeente Wierden niet blij mee is.
De kanaalsprong die de gemeente Almelo wil doen, houdt in dat aan de Wierdense kant van het Twentekanaal het XL Businesspark 2 zal komen, dat aan de zuidkant tegen de Doorbraak komt te liggen.

Onzekerheden

Uit het onderzoek zou blijken dat de uitbreiding van toegevoegde waarde is. Volgens Almelo is het nodig om toekomst te bieden aan bedrijven die meer dan twee hectare ruimte nodig hebben. 'De conclusie is dat XL Businesspark 2 meerwaarde biedt voor Twente, ruimtelijk en financieel haalbaar is, maar dat de ontwikkeling ook met onzekerheden omgeven is', stelt Almelo op basis van het onderzoek.
Ondanks die onzekerheden wil het college de gemeenteraad het uitbreidplan toch al voorleggen, om zo de vaart erin te houden. Wethouder economie en arbeidsmarkt Arjen Maathuis: “Twentse gemeenten voeren een verstedelijkingsstrategie. Dat betekent niet alleen meer woningen bouwen, maar ook via bedrijven zorgen voor voldoende aantrekkelijke banen. Met voldoende, nieuwe ruimte op XL Businesspark 2 wordt hier in belangrijke mate aan bijgedragen."

Kritiek

Er is veel kritiek op het bedrijventerreinen. Waar het gebied jaren geleden nog uit weilanden en natuur bestond, moest dat allemaal wijken voor grote bedrijfshallen. Tot afgrijzen van buurtbewoners die hun uitzicht van groen naar grijs hebben zien veranderen. Ook is buurgemeente Wierden niet blij met het park en de uitbreiding. Vanwege die kritieken, zal XL Businesspark 2 iets anders worden ingericht.
Het moet een bedrijvenpark worden dat beter bij de omgeving past. Zo zal er een landschappelijke zone van ten minste 35 tot 40 meter komen, dit biedt ruimte aan natuur en waterberging. De wegen krijgen een dubbele bomenrij en een vrijliggend fietspad. Dit om het industriële aanzicht van het terrein meer te laten matchen met de omgeving.
De ontsluiting van XL Businesspark 2 is voorzien via een nieuwe brug parallel aan de A35. In het plangebied blijven de huidige Hoeselderdijk en de Zomerdijk verbonden met de omgeving om landbouwverkeer uit de omgeving niet te belemmeren.  

Maatwerk

Maathuis: "De uitkomsten van de onderzoeken geven ons vertrouwen op een zorgvuldige, waardevolle en toekomstgerichte ontwikkeling voor Twente. Als belangrijke kennisregio van de toekomst, maar ook voor voldoende balans en vernieuwing in de arbeidsmarkt. Natuurlijk is er in dit stadium nog wel een aantal onzekerheden in deze complexe ontwikkelopgave die bij verdere uitwerking aandacht zullen vragen." Welke onzekerheden dat zijn, is niet duidelijk.
Wethouder Arjen Maathuis over het vervolg: “Na besluitvorming in de gemeenteraad gaan we de plannen en vervolgstudies verder uitwerken. Ook werken we aan nieuw perspectief voor de huidige bewoners van en ondernemers in het plangebied; dit zal maatwerk vergen waarbij we ook kijken naar mogelijkheden rondom de dorpskern van Bornerbroek. Het resultaat van de definitiefase die we nu ingaan is dat in september 2024 een omgevingsplan voor XL Businesspark 2 door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.”

2027

Met het afronden van de verkennende fase kan na een positief besluit van de gemeenteraad na de zomer worden begonnen met de ruimtelijke procedures. Na deze definitiefase volgt vanaf 2025 de uitvoeringsfase. De bouw van de eerste panden wordt niet eerder dan in 2027 verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.