Nieuws

Verdachte McDonald's-moorden zwaargewond door 13 cm lange spijker in zijn lichaam

Veysel Ü. wordt ervan verdacht dat hij bij de McDonald's in Zwolle twee broers heeft doodgeschoten.
Veysel Ü. wordt ervan verdacht dat hij bij de McDonald's in Zwolle twee broers heeft doodgeschoten. © News United / Stefan Verkerk
De 33-jarige Veysel Ü, die vastzit voor de zogenoemde McDonald's-moorden in Zwolle, is ernstig gewond geraakt door een 13 centimeter lange spijker die in zijn lichaam werd aangetroffen. De spijker bleek al enkele dagen in het lichaam te zitten. Nadat hij was geopereerd, weigerde Ü een verklaring af te leggen, maar de Dienst Justitiële Inlichtingen (DJI) gaat ervanuit dat Ü. de spijker zelf in zijn lichaam heeft aangebracht.
Veysel Ü. wordt verdacht van het doodschieten van twee Zwolse broers, eind maart in een drukke vestiging van McDonald's, waar op dat moment veel kinderen aanwezig waren.

Onwel

Het incident met de spijker kwam aan het licht toen Ü. op vrijdag 1 juli tegenover afdelingspersoneel van de Penitentiaire Inrichting in Dordrecht klaagde dat hij zich onwel voelde. Via de medische dienst werd hij die middag overgebracht naar het ziekenhuis, waar zijn gezondheidstoestand snel verslechterde, zo meldt de DJI op de zogenoemde incidentenlijst, die maandelijks openbaar wordt gepubliceerd.
Bij medisch onderzoek bleek dat Ü. een metalen spijker van circa 13 centimeter in zijn lichaam had. Volgens de arts zat het metaal reeds enkele dagen in het lichaam. De spijker is vervolgens operatief verwijderd.

Camerabeelden

Tijdens het onderzoek door de politie naar het incident, wilde Ü. in een eerste gesprek niet vertellen hoe de spijker in zijn lichaam is beland. Daarop werden alle videobeelden van de bewakingscamera's en verslagen van het gevangenispersoneel uitvoerig bestudeerd. Op basis daarvan concludeert de DJI uiteindelijk dat Ü. de spijker zelf in zijn lichaam terecht deed komen. De DJI gaat er dan ook vanuit dat Ü. uit het leven wilde stappen.
Vandaar dat de gedetineerde meteen na ontslag uit het ziekenhuis zal worden overgebracht naar een zogenoemd PPC, een Penitentiair Psychiatrisch Centrum, aldus de DJI. De incidentenlijst vermeldt niet of de spijker in het lichaam is gestoken of wellicht is doorgeslikt.

Arbeidszaal

De spijker is waarschijnlijk afkomstig van de arbeidszaal, waar gedetineerden werken. Veysel Ü ontbrak al tijdens de eerste pro-formazaak op 7 juli. Tijdens de zitting liet justitie al weten dat Ü. er om medische redenen niet bij kon zijn. Naar nu blijkt, lag hij op dat moment in het ziekenhuis, herstellende van de verwondingen veroorzaakt door de spijker.

'Niets te vertellen'

Ü.'s advocaat Michel van Stratum wil niet reageren op het incident en wil ook niet ingaan op de vraag of zijn cliënt erbij zal zijn tijdens de eerstvolgende rechtszitting die voor 1 september op de rol staat: "Ik heb helemaal niets te zeggen."
Ü. heeft in verhoren eerder al verklaard dat hij door familie van de twee slachtoffers maandenlang zou zijn afgeperst en bedreigd, blijkt uit politieverhoren die de NOS heeft ingezien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.