Nieuws

Kerk in Ommen haalt ruim tweeduizend euro op voor renovatie

Beschadigingen aan de kerkdeur
Beschadigingen aan de kerkdeur © Maureen Lenters / RTV Oost
Op het eerste gezicht lijkt er weinig mis met de St. Brigittakerk in Ommen, maar wie beter kijkt ziet de scheurtjes en de beschadigingen. Reden genoeg voor de kerkgemeenschap om deze zomer een rommelmarkt te organiseren, die ruim 2300 euro heeft opgeleverd. Binnenkort wordt er begonnen met de herstelwerkzaamheden van het kerkgebouw.
Ton Hoogenboom, van locatiebestuur van de kerk vindt het belangrijk dat de kerk in goede staat blijft. "We zijn dat als geloofsgemeenschap verplicht, anders is het gedaan." Hoogenboom wil graag de katholieke geloofsgemeenschap in Ommen bij elkaar houden, zodat ze niet hoeven te kerken in Slagharen of Vilsteren.
Kerk in Ommen haalt ruim tweeduizend euro op voor renovatie
Van de opbrengst wordt onder meer de houten aanbouw van het gebouwtje achter de kerk hersteld, maar ook tuinonderhoud en dergelijke bekostigd. Zo zijn de steunberen van de kerk behoorlijk aangetast door mossen en bladeren en moet de kerkdeur flink opgeknapt worden.

Urnenmuur

De kerk krijgt steeds meer vraag van nabestaanden van overledenen voor crematie. Er is echter geen plek bij de kerk om de urnen te bewaren. Vlak naast de begraafplaats, waar nu nog een oud houten schuurtje staat, moet dan ook een urnenmuur komen. "We willen een mooie stilteplek creëren om de nabestaanden te eren." De schuur zal dan ook gesloopt worden, zodat de urnenmuur daar gebouwd kan worden. Dit alles wordt bekostigd met het geld van de onlangs georganiseerde rommelmarkten.

Gemeenschap

Door corona was de kerk genoodzaakt om de diensten online te streamen. Nu merkt Hoogenboom dat het lastiger is om de gemeenschap fysiek bij elkaar te hebben. "Corona heeft hier geen goed aan gedaan. De intentie is om alle mensen weer terug te krijgen in de kerk", zegt Hoogenboom. Volgens hem is dat belangrijk voor het gemeenschapsgevoel.

Schokland

De kerk heeft enig verwantschap met het voormalige eiland Schokland. Het kerkgebouw op het eiland werd in 1861 gesloopt en weer opgebouwd in Ommen, waar het begin twintigste eeuw werd afgebroken. Het gebouw werd vervangen door de huidige Sint Brigittakerk in 1938, na het ontwerp van Johannes Sluijmer. De kerk is gebouwd in de stijl van de Delftse school. Nog steeds zijn er elementen zichtbaar van de kerk die op Schokland heeft gestaan, zoals het eeuwenoude doopvont.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.