Betaald voetbal

Fiorentina torenhoog favoriet, maar kansloos is FC Twente niet

Fiorentina-speler Sofyan Amrabat (l) kijkt uit naar het duel met FC Twente
Fiorentina-speler Sofyan Amrabat (l) kijkt uit naar het duel met FC Twente © ANP
Een tripje om van te watertanden: Fiorentina-uit. Ook in Florence zijn de FC Twente-fans er uiteraard weer in groten getale bij. Maar wat kunnen de Tukkers verwachten van hun bezoek aan de parel van Toscane? Een heet avondje wordt het in meerdere opzichten. Het doel: stunten tegen Fiorentina. Een loodzware opdracht in de verzengende Italiaanse hitte.
Door: Job Vaarhorst
Want wie denkt dat de Conference League voor Fiorentina een moetje is, heeft het goed mis. "Europees voetbal leeft hier enorm, het is al een aantal jaar geleden. We hebben er vorig seizoen keihard voor geknokt. Nu zijn we er heel erg dichtbij en willen we het ook halen. Datzelfde geldt voor onze hondstrouwe supporters, zij zijn amazing en verdienen het echt", zegt Sofyan Amrabat, in Nederland bekend van zijn tijd bij Feyenoord en FC Utrecht.
Amrabat over Fiorentina - FC Twente: "Wij zijn wel de favoriet"

Wakker geschud

De Florentijnen zijn wakker geschud door het succes van AS Roma, dat afgelopen seizoen in de finale te sterk was voor Feyenoord. "Vooral de wijze waarop Roma werd gehuldigd heeft veel indruk gemaakt in Italië", vult Serie A-kenner Willem Haak (host van de populaire podcast over het Italiaanse voetbal genaamd Lo Stadio) aan. "Fiorentina wint niet vaak wat, dus dit is voor hen een uitgelezen kans. Reken er maar op dat het toernooi uiterst serieus wordt genomen."
En dat beaamt ook trainer Vincenzo Italiano, één van de grondleggers van wat de wederopstanding van Fiorentina moet worden. "Deze wedstrijd is voor iedereen belangrijk, het is mijn Europese debuut, net als voor veel van mijn spelers. Dat maakt mij enorm trots. Ik eis opperste concentratie, want dit is een unieke kans."
Fiorentina-trainer Vincenzo Italiano
Fiorentina-trainer Vincenzo Italiano © ANP

Favoriet

De fanatieke aanhang denkt met weemoed terug aan de vervlogen tijden met de legendes Gabriel Batistuta, Roberto Baggio en Giancarlo Antognoni. Maar ook anno 2022 staat er geen misselijk elftal in de cultuurstad. "Ik denk dat wij wel de favoriet zijn, daar moet je ook niet voor weglopen. In het voetbal telt dat echter niet. FC Twente heeft gewoon een heel sterk team. Al hebben wij wel de beste papieren", vervolgt Amrabat.
"Ik schat dat de verhouding 80/20 is, in het voordeel van Fiorentina", stelt Haak. "Vooral in de as is Fiorentina heel sterk. Centraal achterin hebben ze Nikola Milenkovic. Hij is misschien wel de beste speler en zou vertrekken, maar verlengde toch zijn contract. Op het middenveld speelt Amrabat en voorin is het natuurlijk oppassen voor spits Luka Jovic, die niet voor niets het shirt van Real Madrid mocht dragen."
Toch weet men in Toscane inmiddels ook wat FC Twente kan. "Het is een erg goed elftal en ze hebben een langere voorbereiding dan wij achter de rug", weet Italiano. "We moeten Twente dan ook zeker niet onderschatten, want verliezen doen ze al geruime tijd niet meer."
Fiorentina-trainer Vincenzo Italiano onderschat FC Twente zeker niet

Kansen FC Twente

Ondanks dat Haak zijn geld op Fiorentina zou zetten, acht hij FC Twente niet kansloos. Fiorentina kroop in de eerste wedstrijd van het seizoen door het oog van de naald. Tegen promovendus Cremonese - waar oud-Heraclied Cyriel Dessers speelt - werd diep in blessuretijd gewonnen (3-2) dankzij een gigantische blunder van de doelman van Cremonese.
"Misschien zegt dat wel iets, want Cremonese is één van de minste ploegen in de Serie A. Als zij het Fiorentina lastig kunnen maken, moet FC Twente daartoe ook in staat zijn. Zeker omdat de ploeg van Ron Jans ritme heeft."
"Maar Fiorentina heeft wel een betere en duurdere selectie. Zo kregen onder meer Jonathan Ikoné en Nicolás González rust. En dat is natuurlijk wel opvallend in de seizoensopener", aldus Haak, die tot slot nog wel wat tips heeft voor de duizenden Twente-supporters in Florence, van wie er velen vandaag in het vliegtuig stapten. Net als hun helden.
FC Twente stapte vandaag op het vliegtuig naar Italië

Florence

"Het is er in augustus altijd extreem warm, dus ik raad aan om goed te drinken. Geen alcohol uiteraard. Maar dat zal wel goed komen met die Tukkers", grapt Haak. Dan serieus. "Florence is echt één van de mooiste plekken om Europees voetbal te spelen. Een gelukje. Ik zou zeggen: ga de stad in en laat je onderdompelen in de Italiaanse cultuur. Daar krijg je geen spijt van", besluit hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.