Nieuws

Muzikaal en kunstzinnig talent op de zomerse Hugomarkt in Denekamp

Een dame uit het publiek vraagt waar ze geld in kan doen 'voor die zangers met haar geweldige stem, ik hoorde het al van ver en ben gaan zoeken waar het vandaan kwam'. Imke Toenink heeft geen omgekeerde hoed of geldkistje staan, ze zingt wel fantastisch op de braderie in het centrum van Denekamp.
Imke is muziektherapeut en zangeres, ze zingt in het Twents, Engels en Nederlands. Met muziek die ze zelf schrijft kan ze goed haar gevoelens overbrengen, met muziek hoopt ze ook gevoelens bij anderen los te maken. Het jong talent won met haar eigen geschreven nummer Open en Bloot al eens het Twentse Songfestival, maar ambieert geen grote carrière in de muziek. "Muziek betekent voor mij alles, in ons gezin wordt veel gezongen en muziek gemaakt, ik kan mijn eigen emoties kwijt en kan jongeren die bijvoorbeeld vastlopen helpen. Muziek is helend en prachtig. En je wordt er ook nog eens blij van."
Hoe ze nu haar twee liefdes kan combineren, zingen en met muziek jongeren helpen, is voor haar al goed. Ze is gevraagd om op te treden in haar woonplaats tijdens de gezellige braderie, de Hugomarkt. Een uur lang zingt ze haar eigen nummers en covers van anderen. In de uitzending van Zomer in Overijssel is te zien en te horen hoe goed Imke zingt.
Imke Toenink treedt op tijdens de Hugomarkt
Als we verder lopen over de markt zien we Gerard van Essen druk bezig met het verven van engel-beeldjes. Gerard maakt namelijk zelf heiligen beelden, en beschildert ze. "Het is heerlijk om te doen, en ik maak er mensen blij mee. Als katholiek opgevoede jongen in Denekamp ken ik de kracht van het gebed. En de troost. En hoe mooi is het om dat ook over te brengen aan anderen? Ik maak beelden, mensen kopen ze en iedereen is blij, al geloof je niet dit doet toch wat."
Gerard van Essen maakt zelf heiligen beelden
Gerard van Essen maakt zelf heiligen beelden © RTV Oost\Chantal Everaardt
De goedlachse en vlot pratende vakman heeft veel verdrietige dingen meegemaakt in het leven. "Maar je moet altijd blijven lachen..!" Aan het einde van het gesprek krijgt de verslaggever een dikke zoen en wenst hij ons veel plezier op de Hugomarkt. Dat is gelukt, het is een gezellige markt waar iedereen met elkaar een praatje maakt, lekker eet en mooie koopjes op de kop tikt. Zeker goed voor een Zomerse dag in Overijssel.
Kunst en muziek op de Hugomarkt

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.