Nieuws

Woonschepen moeten plaats maken voor asielzoekersboot in Zwolle, maar 'laten zich niet wegsturen'

De beoogde aanlegplaats voor asielzoekersschip MS Thurgau Saxonia
De beoogde aanlegplaats voor asielzoekersschip MS Thurgau Saxonia © RTV Oost
Drie woon/vrachtschepen in de Prinses Margriethaven van Zwolle moeten voor maandag negen uur hun vaste ligplaats hebben verlaten. De gemeente eist dat zij plaats maken voor het cruiseschip MS Thurgau Saxonia dat huisvesting biedt aan 84 asielzoekers. De bewoners van de schepen zijn verbijsterd. Ze voelen zich door de gemeente voor het blok gezet en hebben eigenlijk geen keuze, ze moeten weg van hun plek.
De bewoners van de schepen zeggen niet vooraf geïnformeerd te zijn over het besluit van de gemeente. De mededeling dat ze komende week weg moeten zijn uit de haven kwam als een baksteen uit de lucht vallen. Ze hebben er geen woorden voor, behalve één: "Asociaal", noemt een schipper de actie van de gemeente.
"Ik kom hier al jaren en betaal gewoon honderd euro per voor week voor een vaste aanlegplaats", zegt hij. Hij is met nu vakantie en dan wordt er niet gevaren. Dus hij wil gewoon kunnen blijven liggen met zijn schip in de haven zolang de vakantie duurt. En dat is nog wel een paar weken. Maar daar heeft de gemeente Zwolle geen boodschap aan.

Ruimte voor afmeren

Het passagiersschip dat speciaal naar de Prinses Margriethaven wordt gevaren om daar vijf weken lang te kunnen fungeren als crisisnoodopvang voor asielzoekers is liefst 82 meter lang. Dat bekent dat er extra ruimte nodig is voor het afmeren. Drie schepen die al in de haven liggen moet daarvoor hun ligplaats verlaten. "Ik had het nog kunnen begrijpen als Zwolle ons een andere plek elders kan aanbieden. Maar dat kan niet zeggen ze", aldus de boze schipper.
De gemeente Zwolle zit ook een beetje met de handen in het haar. De opvang is op verzoek van Veiligheidsregio IJsselland dat opdracht heeft van de overheid om mee te werken aan het ontlasten van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, dat de vluchtelingenstroom niet meer aan kan. Volgens het college van burgemeester en wethouders, die vorige maand ook de boze raadsfractie van Swollwacht op zijn weg vond toen de crisisnoodopvang weer ter sprake kwam, is er in Zwolle geen andere mogelijkheid dan een opvangboot. Het college verwijst daarmee naar een hotelboot die in het verleden ook in een Zwolse haven diende als opvang van asielzoekers. Daar zijn geen negatieve ervaringen mee geweest.

Buurt is begripvol

Het is daarom ook dat buurtbewoners het best begrijpelijk vinden dat er tot eind september een schip in de haven bij de wijk Holtenbroek komt liggen, waar asielzoekers worden opgevangen. Maar niet alle omwonenden zijn blij, blijkt uit de reacties op de brief die burgemeester Snijders hen heeft geschreven.
Voor de schippers liggen de zaken anders. Zij worden weggestuurd en dat voelt als onrecht. "Ik heb een kind van zeven maanden en waar moet ik heen als ik geen andere ligplaats krijg aangeboden? Ik overweeg dan ook om uit protest te blijven liggen", zegt de bewoner van een boten die in de weg ligt. "We zullen zien wie er aan het langste touwtje trekt. Want ik laat me niet wegsturen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.