Nieuws

Veel animo voor blindentribune bij Corso Sint Jansklooster

De tribune voor blinden en slechtzienden tijdens het corso van Sint Jansklooster
De tribune voor blinden en slechtzienden tijdens het corso van Sint Jansklooster © RTV Oost
In voetbalstadions en theaters bestaat het al: een blindentribune. Maar ook het corso van Sint Jansklooster verwelkomt vrijdag tientallen blinden en slechtzienden tijdens het jaarlijkse bloemenevenement.
Woensdagochtend is het een komen en gaan van vrachtwagens en heftrucks in het centrum van Sint Jansklooster. Honderden tribuneplaatsen worden ingericht voor de bezoekers die vrijdagmiddag en -avond worden verwacht. “Maar het idee van een tribune speciaal voor blinde mensen komt uit het theater. Mijn vrouw werkt daar en ze tipte mij de organisatie ‘Komt het zien’. Zij zorgen als het ware voor een commentator die enorm goed onder woorden kan brengen hoe de corsowagens eruit zien”, zegt Roel van der Zweerde.
Veel animo voor blindentribune bij Corso Sint Jansklooster
Daarnaast krijgen de blinden en slechtzienden de gelegenheid om voorafgaand aan het corso te voelen aan een maquette. Dat is een zelfgemaakt ontwerp van de corsowagen op schaalmodel. Die gebruiken de corsobouwers tijdens de bouw van de wagen als een soort voorbeeld. Verder krijgen alle bezoekers een ‘matje’ waar bloemen op zijn geprikt. “Zo kunnen ze als het ware een deel van de wagen voelen terwijl deze aan hen voorbij trekt”, legt Roel uit.
Een maquette die wordt uitgewerkt tot grote corsowagen.
Een maquette die wordt uitgewerkt tot grote corsowagen. © COV

Belangstelling boven verwachting

Er is veel belangstelling voor deze manier van ‘kijken’ naar het corso. “We hadden verwacht dat er zo’n 15 tot 20 liefhebbers voor zouden zijn. Maar inmiddels hebben we al bijna 70 aanmeldingen. Ook in de dagen voorafgaand aan het corso krijgen we veel telefoontjes van mensen die graag langs willen komen”, zegt Roel.
Of de blinde mensen op deze tribune ook daadwerkelijk dezelfde beleving hebben bij de dertien dahliareuzen, kan Van der Zweerde niet zeggen. “Ze zullen het nooit exact hetzelfde ervaren. Maar we zijn er wel van overtuigd dat dit de beste manier is om ons evenement te beleven”, besluit Roel namens de Christelijke Oranjevereniging.
Hilbert Geerling geeft bij de blindentribune uitleg over het corso
Hilbert Geerling geeft bij de blindentribune uitleg over het corso © RTV Oost

Corso op TV Oost

Sinds dinsdag worden op verschillende plekken in Nederland in totaal enkele miljoenen dahlia’s geplukt. Die worden sinds woensdag bevestigd op de dertien dahliareuzen. Vrijdagmiddag- en avond trekken de giganten door het centrum van Sint Jansklooster. RTV Oost registreert de middagrondgang, deze wordt zaterdagavond vanaf 18:00 uur elke twee uur uitgezonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.