Nieuws

Huurster uit Losser mag rattenbestrijding afwachten in hotel: "Ratten zetten de airco aan"

Woningcorporatie Domijn gaat de strijd aan met de ratten in het huurhuis van Denise.
Woningcorporatie Domijn gaat de strijd aan met de ratten in het huurhuis van Denise. © Getty Images
Toen ze zondag thuiskwam stond de airco aan. Dat was raar, want die stond uit toen ze het huis uitging. "Dat moeten de ratten hebben gedaan", zegt huurster Denise uit Losser. "De airco heeft een touchscreen, dus daar heeft er één overheen gelopen." Snel deed ze de ramen en rolluiken dicht, om direct daarna de schrik van haar leven te krijgen: "Er lag een rat op mijn bed!" Woningcorporatie Domijn erkent de ernst van de situatie en gaat samen met een bestrijder de strijd aan tegen de beestjes. Denise mag zo lang in een hotel slapen.
"In vier dagen tijd hebben ze er bijna 35 gevangen", zegt Denise. "Met gif. Kijk, van één rat lig ik niet wakker, maar van zoveel..." In lichte paniek belde ze onder meer met de GGD. Wat te doen? "Daar zeiden ze dat ik niet meer in de woning mocht slapen." De afgelopen nacht bracht ze door in een bed and breakfast. "Ik had geluk dat ik een plekje kon vinden. Vanavond kan ik er niet meer terecht. Ze zijn volgeboekt."

Katjes blijven thuis

Gelukkig hoorde ze later op de dag van Domijn, de woningcorporatie waarvan ze de woning huurt, dat ze komende dagen mag doorbrengen in een hotel in de buurt. Een goede oplossing, vindt ze. "Het is alleen jammer dat ik mijn katjes thuis moet laten. Morgen komt de woningbouw samen met de bestrijdingsdienst. Hopelijk zijn de ratten maandag weg en kan ik weer terug naar huis."
Denise woont in een duplexwoning, maar is vooralsnog de enige met overlast van ratten en muizen. Een woordvoerster van Domijn zegt dat er verder geen meldingen zijn binnengekomen. Ze vertelt dat er snel is geschakeld na Denises' melding. “Bij een melding over overlast van ratten schakelen we altijd direct de ongediertebestrijding in. Dat is nu ook gebeurd. Zij hebben een val met bestrijdingsmiddelen geplaatst. En een dag later zijn ze terug gekomen om de val te controleren. Toen bleek dat het waarschijnlijk is dat er inderdaad meerdere dieren aanwezig zijn."

Roosters en rooktest

De val werd weer aangevuld met bestrijdingsmiddelen. "En samen met de bestrijdingsdienst zijn we nagegaan wat we verder moeten doen om de overlast zo snel mogelijk te stoppen. Want we willen mevrouw natuurlijk niet in deze situatie laten zitten." Op korte termijn, waarschijnlijk morgen al, voeren we een rooktest uit om te kijken of er breuken zijn in het riool waar de dieren doorheen komen. Ook plaatsen we bolroosters op de regenpijpen en we plaatsen een terugslagklep in het riool. Dat is een klep die ervoor zorgt dat er wel water afgevoerd kan worden. Maar dat er niets vanuit het riool terug het huis in kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.