Nieuws

Tubbergen zet ‘vervolgstappen’ om azc te blokkeren: “We onderzoeken de opties"

Burgemeester Wilmien Haverkamp
Burgemeester Wilmien Haverkamp © ANP / Sem van der Wal
De gemeente Tubbergen wil 'vervolgstappen' zetten om te voorkomen dat er een asielzoekerscentrum komt in Albergen. Dat zegt burgemeester Wilmien Haverkamp. De gemeente is het niet eens met het kabinet, dat een hotel in Albergen heeft aangewezen als opvangplek voor asielzoekers.
"We willen eerst een gesprek voeren met de staatssecretaris", zegt Haverkamp. "Wij hebben al vaker aangegeven dat wij dit geen geschikte locatie vinden, dat vinden we nog steeds. Dat betekent dat we nu vervolgstappen gaan zetten."

Rechter

De burgemeester wil niet zeggen of dit betekent dat de gemeente naar de rechter stapt. "We zijn alles aan het onderzoeken en onze mogelijkheden op een rij aan het zetten."
Een gang naar de rechter lijkt de meest voordehandliggende optie. Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) zegt in ieder geval dat zijn besluit onherroepelijk is, om er aan toe te voegen dat 'een rechter bepaalt wie er gelijk krijgt'. "En wat een rechter bepaalt, wordt uitgevoerd."

Dwangmaatregel

Van der Burg wijst er in een reactie op dat de gemeente Tubbergen 'ondanks vele verzoeken nog niks gedaan heeft aan asielopvang'. "Het COA sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen."
Als alles doorgaat, komen er tussen de 150 en 300 asielzoekers in hotel 't Elshuys in Albergen. Een woordvoerder van het COA benadrukt dat er geen zogenoemde veiligelanders in het hotel worden ondergebracht.
"Wij gaan alle mogelijkheden benutten", aldus Haverkamp:
Tubbergen zet vervolgstappen om azc te blokkeren

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.