Nieuws

Omwonenden willen hotel kopen om komst van azc in Albergen te voorkomen

Omwonenden van het hotel 't Elshuys in Albergen gaan proberen of ze het pand uit handen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kunnen houden door het zelf te kopen. De vraag is of dat haalbaar is. "Dat is iets wat we juridisch gaan onderzoeken", meldde woordvoerder Hennie de Haan vanavond tijdens een protestactie voor het hotel dat door het kabinet is aangewezen als asielzoekerscentrum (azc).
Voor het hotel verzamelden zich aan het begin van de avond enige tientallen personen die in woord en gebaar het signaal afgaven geen azc in Albergen te willen. De sfeer leek enigszins intimiderend omdat de actievoerders zich opstelden voor het gebouw, maar de demonstratie verliep verder rustig. Een enkele trekker met omgekeerde Nederlandse vlag voegde zich bij het gezelschap.

Totaal overdonderd

"We zijn totaal overdonderd door het plan van de overheid om hier 150 tot 300 asielzoekers te huisvesten in 27 hotelkamers", aldus woordvoerder Hennie de Haan namens de verontruste omwonenden. "Dat aantal staat in geen verhouding tot de 3500 mensen die hier in Albergen wonen."
Hennie de Haan, woordvoerder omwonenden hotel 't Elshuys Albergen
Hennie de Haan, woordvoerder omwonenden hotel 't Elshuys Albergen © RTV Oost
De Haan spreekt van 'een onwezenlijke situatie, die de leefbaarheid van het dorp in het gedrang brengt'. "Je praat over een hele grote groep mensen zonder perspectief, zonder bezigheden, die gebruik gaat maken van dezelfde kleine hoeveelheid voorzieningen in dit dorp."

Hotel kopen

Hennie de Haan, voormalig woordvoerder van de Nederlandse pluimveehouders, is door de omwonenden naar voren geschoven om voor hen het woord te doen. De mensen zijn te boos om zelf hun verhaal te doen. De Haan, die zelf vlakbij het hotel woont, vertelt dat het de tegenstanders van het azc menens is om het hotel desnoods zelf te kopen, als dat nodig is om een massale opvang van asielzoekers te voorkomen.
'We gaan uitzoeken of er al sprake is van een voldongen feit of dat we zelf nog iets kunnen ondernemen door het pand zelf te kopen. Ik weet niet of dat nog kan. Maar zo ja, dan zijn er voldoende financiële mogelijkheden onder de bewoners om daadwerkelijk het hotel over te nemen en er een andere bestemming aan te geven", zegt ze.

Statushouders overgeplaatst

Albergen is niet tegen asielzoekers, aldus De Haan. In het verleden zijn ook asielzoekers opgevangen en sommigen hebben een woning gekregen. Ook in het hotel zijn momenteel statushouders ondergebracht. Die paar gezinnen zijn overigens in de afgelopen dagen uit het hotel gehaald en overplaatst, om hen niet te confronteren met mogelijke rellen bij het hotel.
Volgens Roselien Slagers van Vluchtelingenwerk was het vuurwerk te bedreigend voor enkele gezinnen die er vanuit het COA al zaten. "Wanneer je uit een oorlogsgebied komt, is dit te bedreigend."
Gezinnen die COA geplaatst had in hotel Albergen nu weg: "Vuurwerk is te bedreigend wanneer je uit oorlogsgebied komt"
Rellen waren er vanavond niet. De sfeer onder de actievoerders bleef rustig, alhoewel wel duidelijk was dat niet alleen omwonenden zich bij het hotel meldden voor de demonstratie. Ook was ook een flinke groep van niet-betrokkenen, die acte de presence gaf.
"Ik herken niet iedereen hier als buurtbewoner, maar als mensen aan komen lopen en mee willen doen, kunnen wij ze niet tegenhouden", zegt De Haan daarover.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.