Nieuws

Lokale VVD'ers in Overijssel kritisch over azc-besluit Albergen: "Ver over de grens"

Protest in Albergen
Protest in Albergen © ANP
Lokale VVD'ers in Overijssel zijn zeer kritisch over het besluit van VVD-staatssecretaris Van der Burg om de gemeente Tubbergen te dwingen asielzoekers op te vangen in een hotel in Albergen. "Wat ons betreft is dit echt ver over de grens", schrijft de VVD Oldenzaal. Partijgenoten in andere Overijsselse gemeenten onderstrepen dat.
Gisteren passeerde Van der Burg de gemeente Tubbergen, om de vestiging van een azc in het dorp Albergen mogelijk te maken. "Waardeloos en liberaal onwaardig. Bah!", schrijft fractievoorzitter Joris Poffers van de VVD Dinkelland op Twitter.
"Als dit de koers wordt, dan is het eind echt zoek", stelt de VVD-fractie in Oldenzaal. "Het is onbestaanbaar dat de regering op deze manier ingrijpt in de gemeentelijke democratie." De VVD in Rijssen-Holten beaamt dat. "Wij nemen ook afstand van deze manier van politiek bedrijven", schrijven de liberalen.

'Probleem bij instroom'

Volgens de VVD in Oldenzaal ligt het probleem 'bij de instroom van mensen die hier helemaal geen asiel kunnen aanvragen en daarbij is ook een groot aantal mensen dat allang had moeten worden teruggestuurd naar het land van herkomst'.
Die lezing wordt overigens betwist door het COA: dat stelde dat de asielcrisis vooral wordt veroorzaakt door een tekort aan woningen voor statushouders. Omdat zij daardoor niet kunnen doorstromen, blijven de bestaande azc's overvol.
In de video wordt de commotie in Albergen samengevat:
Onrust in Albergen over gedwongen opvang asielzoekers: "Overdonderd"

Brandbrief

Niet alleen vanuit Overijssel klinkt kritiek op het beleid van de VVD-staatssecretaris, schrijft de NOS.
Vorige week, nadat Van der Burg zijn voornemen bekendmaakte om gemeenten desnoods te dwingen mee te werken, schreef een groot aantal Limburgse fractievoorzitters al een brandbrief aan de VVD-Tweede Kamerfractie. "Wij als volksvertegenwoordigers ervaren dat het draagvlak om asielzoekers op te vangen met de huidige werkwijze drastisch afneemt", waarschuwen ze daarin.
Volgens de VVD Oldenzaal wordt het vertrouwen in de politiek door de aanwijzing van de staatssecretaris 'alleen maar slechter'. "Onze regering moet hun problemen niet afschuiven naar de gemeentes."
Burgemeester Haverkamp van Tubbergen liet vanmiddag weten vervolgstappen te zetten om het besluit van het kabinet tegen te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.