Nieuws

Forse daling WW-uitkeringen in Overijssel: overzicht per gemeente

Minder werklozen in Overijssel, meldt het UWV
Minder werklozen in Overijssel, meldt het UWV © UWV
Het aantal inwoners van Overijssel dat een WW-uitkering ontvangt is in een jaar tijd fors gedaald. In sommige gemeenten kelderden de cijfers met meer dan dertig procent, zoals in Hengelo en Enschede.
De dalende cijfers passen in het landelijke beeld, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Afgelopen maand ontvingen bijna 157.000 Nederlanders een WW-uitkering, dertig procent minder dan in juli 2021. Vergeleken met juni van dit jaar nam het aantal met 2,5 procent af. Een WW-uitkering kan aangevraagd worden bij het (deels) verliezen van je baan. Je kunt voor een periode van twee jaar een deel van je loon krijgen.

Grootste dalingen in Overijssel

In Hellendoorn daalde het aantal WW-uitkeringen het hardst, met 36,8 procent. Ook in onder meer Olst/Wijhe, Tubbergen, Almelo, Enschede en Hengelo komt de daling uit boven de dertig procent. In overige gemeenten liep het ook flink terug, vrijwel overal met minimaal een vijfde.
Ondanks de flinke afname in Hengelo en Enschede, hebben die steden relatief gezien nog wel de meeste inwoners die een WW-uitkering ontvangen: 1,9 procent van de beroepsbevolking. In bijvoorbeeld Staphorst ligt dat met 0,7 procent veel lager.
Hoe roder de gemeente, hoe hoger het percentage van de beroepsbevolking dat een WW-uitkering ontvangt:

Werkloosheid stijgt

Ondanks de daling ten opzichte van vorig jaar, is de totale werkloosheid in Nederland juist voor de tweede maand op rij gestegen. Die stijging komt doordat meer mensen hun baan verloren, en meer niet-werkenden op zoek gingen naar werk. Op dit moment is 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.