Nieuws

Eenrichtingsverkeer voor scheepvaart op IJssel dreigt vanwege watertekort

Als de droogte aanhoudt, volgt eenrichtingsverkeer op een deel van de IJssel
Als de droogte aanhoudt, volgt eenrichtingsverkeer op een deel van de IJssel © RTV Oost
Schepen die vanuit Duitsland naar Kampen of het Twentekanaal willen varen, moeten binnenkort mogelijk omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer. Het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) overweegt om die maatregel te nemen, nu de droogte aanhoudt.
Het eenrichtingsverkeer zou dan gaan gelden voor schepen op de IJssel tussen Zutphen en Arnhem. Daar staat de waterstand momenteel zo'n 1,50 meter; bij een stand van 1,45 wordt eenrichtingsverkeer 'noodzakelijk', stelt het MTW.
Het MTW werd op 3 augustus bijeengeroepen door minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Dat was voor het eerst sinds 2018. Het team bestaat uit Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en drie ministeries en mag besluiten over maatregelen die meerdere regio's treffen of zelfs landelijk zijn.

Beperkt schutten

Vanwege de lage waterstanden besloot Rijkswaterstaat gisteren om bij sluis Eefde beperkt te schutten. Dat is nodig om het water in het Twentekanaal op peil te houden. Deze maatregel blijft van kracht totdat de waterstand bij Eefde weer op niveau is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.