Nieuws

Minister Harbers: "Verdubbeling rijbanen voor N35 heel duur, lijkt niet nodig"

N35 bij Wierden
N35 bij Wierden © ANP
Het 'upgraden' van de N35 tussen Wierden en Wijthmen naar 2x2 rijbanen blijft voorlopig toekomstmuziek. "2x2 rijbanen is een heel dure optie die niet nodig lijkt voor de verkeersdrukte", zegt minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.
Al jaren klinkt de roep om de N35 aan te pakken. Het 'karrenspoor', zoals de N-weg regelmatig wordt genoemd, zou een 2x2 baans snelweg moeten worden tussen Wierden en Wijthmen. Daarmee zouden Zwolle en Enschede door middel van één snelweg met elkaar verbonden worden. De provincie is een van de voorstanders van die 'upgrade', getuige de 100 miljoenen euro die Overijssel op de plank heeft liggen om de N-weg te co-financieren.

'Onderzoeken alles'

Maar omdat de N35 een Rijksweg is, gaan ze in Den Haag over de aanpak van de weg. Volgens minister Harbers wegen de kosten van het verdubbelen van de rijbanen niet op tegen de verkeersdrukte.
"We onderzoeken alles", benadrukte hij vanochtend tijdens een werkbezoek aan de andere, veelbesproken N-weg in Overijssel: de N36. "Net als de N36 moet ook de N35 veiliger worden. We kijken hoe we er een stroomweg van kunnen maken, dus met meer ongelijkvloerse kruisingen zodat het verkeer makkelijker doorrijdt."
Minister Harbers bezocht vanochtend de N36:
Minister Harbers bij N36, ziet gevaren van N-weg

Maatregelen aan N35

In maart startte minister Harbers de zogenoemde MIRT-verkenning, waarbij wordt onderzocht welke infrastructurele maatregelen er genomen moeten worden aan de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal.
Het meest voor de hand liggende scenario bestaat uit het aanpakken van meerdere knelpunten, zoals het aanleggen van een rondweg rondom Mariënheem, het aanbrengen van gelijkvloerse kruisingen ter hoogte van de Tunnelweg en de N348/Ommerweg en het realiseren van een ongelijkvloerse spoorkruising bij Mariënheem.

100 miljoen euro

Eerder was al bekend dat de minister, net als de provincie, 100 miljoen euro beschikbaar stelt voor de aanpak van de N35.
Gedeputeerde Bert Boerman van Overijssel houdt de hoop dat de N35 ooit een 2x2 baans snelweg wordt. "Het toekomstperspectief blijft wenken. Op de langere termijn is het ook noodzakelijk, daar ben ik van overtuigd", aldus Boerman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.