Nieuws

Enschede moest dit jaar vijf bedrijven nee verkopen, regels 'Techbase' worden versoepeld

De Technology Base Twente biedt ruimte aan luchthavengebonden bedrijvigheid in de hightechsector.
De Technology Base Twente biedt ruimte aan luchthavengebonden bedrijvigheid in de hightechsector.
De Technology Base biedt de ruimte voor proeffabricage. Dat zinnetje voorkwam dit voorjaar in feite de komst van mogelijk vijf bedrijven naar het gezamenlijke bedrijventerrein van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel bij Twente Airport. Deze bedrijven willen meer zijn dan alleen een proeffabriek. En dan moet Enschede nee verkopen. Het college van B&W wil de mogelijkheden op het terrein daarom zo snel mogelijk verruimen.
"Ze voldeden precies aan het profiel", vertelt wethouder Jeroen Diepemaat over de vijf gegadigden die zich dit voorjaar meldden voor een bouwkavel in het luchthavengebied. Namen of details kan hij vanwege onderhandelingsposities niet prijsgeven. "Maar neem maar aan dat het bedrijven zijn in de technologische hoek met een sterke focus op R&D (Research & Development ofwel onderzoek en ontwikkeling, red.)."

Struikelblok

Er ligt nog zo'n tien hectare aan kavels te wachten, maar het is nog niet makkelijk om deze in te vullen. De provincie en de gemeente willen van de Technology Base een iconisch bedrijvenpark maken en dat betekent dat niet zomaar elk bedrijf er zich mag vestigen. De focus ligt op onderzoeken, ontwikkelen en testen, waarbij productie een sterk ondergeschikte functie heeft. Vooral dat laatste blijkt voor gegadigden een struikelblok. Diepemaat: "We zien dat R&D en productie hand in hand gaan. Dat willen we nu meer mogelijk maken. Al is het natuurlijk niet de bedoeling dat er straks een grootschalige fabriek staat met nog één procent R&D."
Eerder leek een batterijenfabriek van Lithium Werks de grote banenmotor te worden, maar die plannen bleken een luchtkasteel. Toch is er genoeg interesse, volgens wethouder Diepemaat. "In het geval van deze bedrijven ook echt concreet, maar we kwamen er achter dat het bestemmingsplan het niet toestaat."

Evaluatie acht jaar Techbase

Het college heeft vorige week officieel aangekondigd dat ze het bestemmingsplan van de Technology Base aan wil passen. De wijziging gaat binnenkort in.
Deze vijf bedrijven gaan natuurlijk niet stilzitten.
Wethouder Jeroen Diepemaat
Diepemaat wil niet vooruitlopen op de bespreking van de evaluatie in de gemeenteraad. "Deze beperkingen hebben we afgelopen voorjaar zelf geconstateerd, toen was de evaluatie nog in volle gang. Bovendien verandert dit volgens ons niets aan de visie van de Technology Base. De evaluatie zal waarschijnlijk nog eerder door de gemeenteraad worden besproken dan het gewijzigde bestemmingsplan."
Het college wil haast maken met de wijziging, om bedrijven niet langer 'nee' te hoeven verkopen. "Al gaan deze vijf bedrijven natuurlijk niet stilzitten en waarschijnlijk verder kijken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.