Nieuws

Pieter Omtzigt: gemeente dwingen asielzoekers op te vangen beschadigt draagvlak

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt.
Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. © ANP/Hollandse Hoogte/ Dijkstra bv
Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat staatssecretaris Eric van der Burg het draagvlak voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen beschadigt, door de gemeente Tubbergen te dwingen asielzoekers op te vangen in een hotel in Albergen. Zonder dat de gemeente ervan op de hoogte was, kocht het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het hotel en verleende de staatssecretaris toestemming om hier tussen de 150 en 300 asielzoekers in op te vangen.
Het Enschedese Kamerlid gaat vanavond in Albergen in gesprek met buurtbewoners en bestuurders over het besluit van de regering om een asielzoekerscentrum te openen. Tot woede en onbegrip van inwoners en verantwoordelijk wethouder Ursula Bekhuis. "Het geeft geen pas dat de staatssecretaris dit zomaar over de schutting kiepert", zei de wethouder eerder.

'Verkeerd signaal'

Het is voor het eerst dat een regering zonder toestemming van de gemeente een vergunning wil afgeven voor de komst van een azc. Omtzigt vindt dit een verkeerd signaal en heeft het kabinet vragen gesteld. Het Kamerlid is van mening dat hiermee het draagvlak voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen is beschadigd, het de problemen niet oplost en de verhoudingen tussen overheden onderling en de overheid en burgers onder druk zet.
In zijn vragen aan de regering confronteert Omtzigt de staatssecretaris ook met diens eerdere uitspraak: "Het Rijk vindt het van het allergrootste belang om goed met de gemeente samen te werken en om de gemeenteraad en de omwonenden goed te betrekken en te informeren. Dit is ook in het belang van de de gemeente, de inwoners en de asielzoekers die uiteindelijk op de locatie komen. Het investeren in het draagvlak en de dialoog met de gemeente blijft onverkort de inzet."
Omzigt heeft nog meer vragen. Zo wil hij weten hoe de communicatie is geweest tussen de gemeente en de staatssecretaris en wil hij dat plannen van het COA met het hotel zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt. Hij wil verder weten of Van der Burg op korte termijn (binnen twee weken) bereid is om naar Tubbergen te gaan voor een gesprek met omwonenden en de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.