Nieuws

Grote groep demonstranten bij hotel in Albergen, gevels vol met protestborden

De situatie donderdagavond in Albergen
De situatie donderdagavond in Albergen © RTV Oost
Enkele honderden mensen hebben zich donderdagavond verzameld bij ‘t Elshuys in Albergen, waar het COA 300 asielzoekers wil opvangen. Het hotel is inmiddels leeg, de laatste gasten zijn vertrokken.
Aan de gevel zijn zo’n twintig plakkaten en spandoeken gehangen, met teksten als “door wanbeleid raken wij ons gezellige dorpje kwijt”, "Albergen zegt nee tegen het azc" en “hier is geen plek voor AOW’ers, het kabinet geeft de voorkeur aan azc’ers”.

Oudere mensen

Naast jongeren waren er donderdagavond ook opvallend veel oudere mensen aanwezig. “Wij wonen hier pal tegenover en ons hele leven is aan het veranderen", zegt een oudere buurtbewoner. "Wij hadden wel gerekend dat hier wat zou veranderen, maar vast niet meer dan het maximumaantal hotelgasten", zegt hij, doelend op de statushouders die de afgelopen tijd al in het hotel werden opgevangen.
Hij vervolgt: "Dat er nu tweehonderd mensen in het hotel en honderd in units worden opgevangen, dat zijn driehonderd nieuwe bewoners. Ik ben ook geen demonstratietype, maar ik vind wel dat we een gebaar moeten maken."
Albergen protesteert ook donderdagavond

Kamerleden

Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Joost Eerdmans van JA'21 hadden toegezegd donderdagavond naar Albergen te zullen komen. Eerdmans was rond half negen aanwezig en sprak met de demonstranten. Hij riep hen op het protest vol te houden.
Omtzigt was niet bij de demonstratie, maar sprak betrokkenen op een andere plek in het dorp. Ook heeft hij Kamervragen gesteld over de kwestie.
"De staatssecretaris heeft een heel ingrijpend besluit genomen voor deze gemeenschap. We zijn nu twee dagen verder en de staatssecretaris heeft nog steeds niet aangeboden dat hij naar Albergen komt om uit te leggen waarom hij vindt dat dit in Albergen moet gebeuren", zei Omtzigt op Radio 1.
De groep mensen wilde donderdagavond vooral een gebaar maken met het protest. Een programma was er niet.
Honderden mensen donderdagavond in Albergen
Honderden mensen donderdagavond in Albergen © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.