nieuws

Werkgroep vindt vijftig dode salamanders op de F35 tussen Hengelo en Enschede

De werkgroep paddentrek Hengelo is diep bedroefd en wil snel maatregelen. Op de fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede zijn vanmorgen ruim vijftig dode salamanders gevonden.
De salamanders zijn op weg naar de voortplantingspoelen van het Kristalbad bij het oversteken overreden door fietsers. Die gingen naar De Grolsch Veste voor de wedstrijd FC Twente-PEC Zwolle. Door het grote aantal fietsers hadden de salamanders geen schijn van kans om de overkant levend te halen.

Agressieve supporters

Normaal gesproken worden tijdens de amfibietrek van zes tot acht weken zo'n 150 dieren doodgereden. "In één avond is nu al een derde gedood", aldus coördinator Schols van de werkgroep paddentrek Hengelo.
De vrijwilligers van de werkgroep zorgen er voor dat de amfibieën tijdens de trek veilig de overkant halen, maar waren er gisteravond niet. Ze waren thuis gebleven om de confrontatie met het voetbalpubliek uit de weg te gaan. In het verleden zijn de vrijwilligers geregeld door supporters uitgescholden of zijn emmers met amfibieën uit hun handen geslagen.

Geen tunnels

De werkgroep Paddentrek heeft een plan voor amfibietunnels onder wegen langs retentiegebieden zoals het Kristalbad en zegt daarover in gesprek te zijn met de gemeente Hengelo. "De gemeente legt retentiegebieden aan maar denkt niet aan de salamanders en padden die daardoor aangetrokken worden", aldus Schols. Voor de F35 moet de werkgroep aankloppen bij de gemeente Enschede.
Schols heeft vorig jaar tijdens de salamander- en paddentrek overleg gehad met de politie. Schols wilde dat de F35 bij avondwedstrijden van FC Twente tijdens de trek wordt afgesloten. Maar dat bleek geen optie. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.