Nieuws

'Patiëntveiligheid onder druk na schorsing van cardiologen bij Isala Zwolle'

Isala in Zwolle
Isala in Zwolle © ANP / Fred Hoogervorst
Grote problemen bij het Isala Hartcentrum in Zwolle; wachtlijsten lopen op en de patiëntveiligheid staat op het spel. Dat blijkt uit interne documenten in handen van de Volkskrant. De problemen komen onder meer door een conflict over de vervanging van twee cardiologen die twee maanden geleden zijn geschorst.
De "patiëntveiligheid en de continuïteit van de patiëntenzorg" zijn in het geding, schrijft het ziekenhuisbestuur in een brief die vorige week is verstuurd aan de vakgroep cardiologie. "De wachtlijsten worden steeds langer en ook de huidige zorg kan maar moeilijk ingevuld worden."

Toestroom op eerste hulp

Volgens de Volkskrant blijkt uit andere interne documenten dat de wachtlijst van de polikliniek sinds maart ruim verdubbeld is, van 3000 naar meer dan 7000 patiënten. Omdat patiënten minder snel terechtkunnen op de polikliniek, verslechtert hun gezondheid en neemt de toestroom op de eerste hulp voor hartpatiënten toe.
Isala 'doet er alles aan om de situatie te normaliseren', staat op de site van het ziekenhuis. Zo zijn er extra cardiologen van andere ziekenhuizen aangetrokken en worden nog twee nieuwe cardiologen gezocht. Daarnaast zijn er volgens Isala afspraken gemaakt met andere hartcentra, die bij acute situaties patiënten kunnen overnemen.

Steekpenningen

De geschorste medisch specialisten worden samen met drie gepensioneerde collega-cardiologen verdacht van het aannemen van miljoenen aan steekpenningen.
De FIOD vermoedt dat de medisch specialisten jarenlang betalingen hebben ontvangen van een leverancier van medische hulpmiddelen. "In ruil voor een voorkeursbeleid voor hun producten. Vermoedelijk hebben de artsen hiervoor miljoenen euro’s ontvangen via internationale constructies met rechtspersonen", aldus de FIOD.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.