Nieuws

Tubbergen nodigt staatssecretaris uit om uitleg te geven over opvang asielzoekers

Asielzoekershotel Albergen
Asielzoekershotel Albergen © News United / Dennis Nengerman
De gemeente Tubbergen wil graag persoonlijk van staatssecretaris Van der Burg van Asiel en Migratie horen waarom hij hotel 't Elshuys in Albergen heeft aangewezen voor de opvang van 150 tot 300 asielzoekers uit Ter Apel zonder dat te overleggen met burgemeester en wethouders.
Staatssecretaris Van der Burg is uitgenodigd om zijn handelen te komen toelichten in de gemeenteraad. Hoewel het in de bevoegdheid ligt van de staatssecretaris van Asiel en Migratie om gemeenten middels een dwangbesluit te verplichten asielzoekers op te vangen, voelen burgemeester en wethouders van Tubbergen zich gepasseerd.

Buitenspel gezet

"Het college had graag zelf de verantwoordelijkheid willen nemen in het meewerken aan een oplossing ter ontlasting van Ter Apel", verklaart de gemeente in een brief aan de staatssecretaris. Ook zit het Tubbergen niet lekker dat een democratisch gekozen gemeenteraad in deze kwestie keihard buitenspel is gezet.
Tubbergen heeft zich dit voorjaar coöperatief opgesteld door volledig mee te werken aan de opvang van enkele statushouders in hotel 't Elshuys. Maar dat staat niet in verhouding tot de 300 asielzoekers die COA nu per half september in het Albergse hotel wil onderbrengen. Daarom is het hotel inmiddels gekocht door het COA .

Geen humane huisvesting

Tubbergen had niet aan mee willen werken aan de komst van een groot asielzoekerscentrum als dat in een voorstel was neergelegd bij het gemeentebestuur. "Het standpunt van burgemeester en wethouders is dat het grote aantal asielzoekers dat in 't Elshuys zou moeten worden ondergebracht niet in verhouding staat tot het aantal inwoners in onze samenleving. Bovendien zal deze locatie geen humane huisvesting kunnen bieden voor 150 - 300 asielzoekers", aldus het college.
Tubbergen hoopt daar alsnog over in gesprek te kunnen gaan met de staatssecretaris. Het dringende verzoek is dat hij daar op zeer korte termijn gehoor aan geeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.