nieuws

VVD en PvdA willen alcoholslot in auto terug na tragisch ongeval in Lutten

Alcohol drinken, autosleutel afgeven
Alcohol drinken, autosleutel afgeven © iStock
De fracties van de VVD en de PvdA pleiten in de Tweede Kamer voor een terugkeer van het alcoholslot in de auto bij chronische drankrijders. Dit naar aanleiding van het tragische ongeval vorige week in Lutten, waarbij een notoire drankrijder mogelijk opnieuw onder invloed van alcohol een kind doodreed.
De rechter oordeelde onlangs dat een startonderbreker niet verplicht kan worden gesteld in auto's als gedragsmaatregel voor automobilisten die reeds beboet zijn voor het rijden met drank op. De Hoge Raad en de Raad van State stellen dat een alcoholslot wel een strafmaatregel kan zijn, maar geen gedragsmaatregel. De VVD en de PvdA reageren daarop met een voorstel om de wetgeving daarop aan te passen en het alcoholslot voor recidivisten verplicht te stellen. Deze week maakt VVD-minister Schultz van Haegen bekend of het alcoholslot een nieuwe kans kan krijgen.
In ieder geval moet er iets gebeuren om het rijden onder invloed van alcohol aan te pakken, zodat een drama als in Lutten zich niet kan herhalen. "De pakkans moet omhoog", vindt VVD-Kamerlid Visser. Zij vraagt zich af of het verstandig is om ook de auto van drankrijders af te pakken, een voorstel dat Veilig Verkeer Nederland deed. PvdA en D66 vinden wel dat het kabinet de mogelijkheid hiervan moet onderzoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.