Nieuws

Na eerste tegenstand omarmde Ootmarsum asielzoekers, kan Albergen leren van Siepelstad?

Hotel 't Eshuys in Albergen waar een azc komt
Hotel 't Eshuys in Albergen waar een azc komt © Eric Brinkhorst
De weerzin tegen de huisvesting van asielzoekers in hotel 't Elshuys in Albergen levert een herkenbaar verhaal op van jaren geleden in Ootmarsum. Het ging daar ook om vluchtelingenopvang in een hotel. Kan Albergen wat leren van de ervaringen die Ootmarsum in 2015 opdeed? Glenn Gootjes denkt van wel. Hij beleeft deze week een déjà vu. Gootjes was destijds verbonden aan comité spreiding vluchtelingen Ootmarsum. In Albergen hebben ze hem al benaderd om ook voor de tegenstanders daar het woord te doen.
Verruil de naam landhotel 't Elshuys in Albergen voor hotel Wyllandrie in Ootmarsum en je hebt een soortgelijk verhaal van zeven jaar geleden te pakken. Hoewel het winter was, raakten daar in januari 2015 de gemoederen flink verhit. Voor de betrokkenen 'uit het niets' werd een opvang voor 230 asielzoekers aangekondigd in het voormalige PTT-hotel bovenop de Kuiperberg in Ootmarsum.
Wyllandrie Ootmarsum
Wyllandrie Ootmarsum © Archief RTV Oost
Afgelopen dinsdag ervoeren inwoners van Albergen een donderslag bij heldere hemel toen het wereldkundig werd gemaakt dat er 200 tot 300 asielzoekers in hotel 't Elshuys in Albergen komen. Maar daar houdt de vergelijking nog niet op.

Overvallen

Waar het in 2017 burgemeester Roelf Cazemier (VVD) van Dinkelland was die de opvang in Ootmarsum er volgens betrokkenen 'doordrukte' is dat nu staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asiel en Migratie die de gemeente Tubbergen buiten spel zette met het aanwijzen van de opvang in Albergen via een soort 'dwangbevel.' Glenn Gootjes ziet een parallel: "Het wringt, toen werden mensen overvallen door het besluit en nu is dat weer zo."

Hotel kopen

Ook de eerste tegenreactie na het bekend worden dat er nieuwe bewoners komen in het hotel is hetzelfde. In 2015 wilden de tegenstanders hotel Wyllandrie kopen om de vestiging van een azc voor te zijn en deze week probeerden tegenstanders in Albergen dat ook. In beide gevallen ging het niet door. In Albergen beramen ze zich vrijdagavond op nieuwe mogelijkheden. Gootjes is daarbij en voorafgaand aan de bijeenkomst zegt hij dat hij nu vanuit de staatssecretaris dezelfde bereidheid tot overleg met de betrokkenen mist als destijds met burgemeester Cazemier van de gemeente Dinkelland. Mensen worden geconfronteerd met een besluit, "je moet dat niet over ze uitstorten."
Hotel Wyllandrie Ootmarsum
Hotel Wyllandrie Ootmarsum © Archief RTV Oost
Ootmarsum sloot de asielzoekers na de eerste kennismaking in het hart. Gootjes was er zelfs bij toen de eerste asielzoekers uit een busje werden gezet en vroegen waar het kamp was. De betrokken asielzoekers hadden een heel andere verwachting dan hoe het in werkelijkheid was, want het veronderstelde kamp bleek een hotel. Andersom gold dat eigenlijk ook voor de tegenstanders toen. Gootjes blikte in juli 2016 terug in een uitzending van TV Oost en stelde toen vast dat het allemaal enorm is meegevallen.
Glenn Gootjes blikte samen met pastor Jan Kerkhof Jonkman terug op de asielopvang in Ootmarsum
Eind januari vertrokken de laatste asielzoekers uit Ootmarsum en de -inmiddels nieuwe burgemeester- Bakker van Dinkelland complimenteerde de inwoners van Ootmarsum dat ze zo gastvrij waren geweest.

Gastvrij geweest

Na de komst van de eerste asielzoekers in mei 2015 kregen ze een plekje in de samenleving van Ootmarsum. Lokale partijen wilden zelfs een stimuleringsfonds om de vluchtelingen te betrekken bij het lokale sociale leven. Zo was er veel belangstelling en viel er geen onvertogen woord tijdens een open dag van het azc in het hotel. Ook werd een schoolklas weer in gebruik genomen voor lessen aan kinderen van asielzoekers, deden vluchtelingen mee aan de KemVeldloop in Tilligte en bedankten de tijdelijke bewoners tijdens carnaval voor alle hulp.
Asielzoekers Ootmarsum bedanken samenleving tijdens carnaval met knipoog naar toenmalige tv-kraker heel holland bakt
Asielzoekers Ootmarsum bedanken samenleving tijdens carnaval met knipoog naar toenmalige tv-kraker heel holland bakt © Archief RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.