nieuws

SP wil binnen vijf jaar alle asbestdaken laten verwijderen in Overijssel

Opruimen asbest na brand
Opruimen asbest na brand © RTV Oost
De SP lanceert vandaag in de provincie Overijssel een actieplan voor het aanpakken van asbest in daken, dat een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Vorige week was er nog een brand in een woonboerderij in Staphorst, waarbij asbestdeeltjes vrijkwamen.
Aanleiding voor het actieplan is een onderzoeksrapport dat de provincies Gelderland en Overijssel onlangs openbaar maakten. Hieruit bleek dat bij 45% van de onderzochte locaties met asbestdaken er sprake is van een gezondheidsrisico. Voor de SP bevestigt dit de noodzaak om een einde te maken aan de asbestdakenproblematiek in de provincie.

Volledige inventarisatie van alle asbestdaken

De partij wil een grootschalige inventarisatie van asbestdaken, een informatiecampagne en een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken en saneren van vervuilde grond. Dat moet allemaal binnen vijf jaar gebeuren.
Tot 1 september moet een volledige inventarisatie van alle asbestdaken plaatsvinden, waarna de eigenaren en gebruikers van panden met asbestdaken moeten worden geïnformeerd over de risico’s. Daarna moet een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken en vervuilde grond worden opgezet, gebaseerd op betalingen van de provincie, het Rijk en particulieren. Hiermee moeten alle asbestdaken in 2021 uit de provincie verdwenen zijn. Ten slotte wil de SP proberen de kosten te verhalen op bedrijven die zich hebben bezig gehouden met asbestproductie, zoals Eternit in Goor.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.