Nieuws

CDA-politicus Eddy van Hijum stopt als gedeputeerde

Eddy van Hijum
Eddy van Hijum © RTV Oost
CDA-politicus en gedeputeerde Eddy van Hijum zet een punt achter zijn politieke carrière. Hij stelt zich tijdens de provinciale verkiezingen in maart volgend jaar niet verkiesbaar. "Het is een voorrecht om dit werk te mogen doen, maar na twee termijnen is het mooi geweest", zegt hij op Twitter.
Van Hijum zegt dat hij de motivatie mist om langer door te gaan. "Ik wil het verschil maken, maar tegelijk denk ik dit niet nog vier jaar met dezelfde motivatie en energie te kunnen doen. Er sluipt onherroepelijk iets van routine in en het gevoel dat je op herhaling gaat, waardoor je misschien scherpte verliest.’’

Tekentafelpolitiek

Van Hijum uit kritiek op politiek Den Haag. Die staat volgens hem te ver af van de regio's in het land, "Den Haag bedrijft tekentafelpolitiek. Het kabinet moet provincies en gemeenten serieus nemen en onze kennis en oplossingen gebruiken in plaats van de wet voorschrijven. Daardoor gaat draagvlak verloren en neemt het vertrouwen in de overheid af. Sommige dingen kunnen wij beter dan het Rijk’’, zegt Van Hijum, die zelf 12 jaar Kamerlid voor het CDA is geweest.
CDA-politicus Eddy van Hijum stopt als gedeputeerde
Als voorbeeld noemt van Hijum het falen van het kabinet in het stikstofdebat. "Het kabinet is erin geslaagd zelfs de welwillendste boeren tegen zich in het harnas te jagen." Als oplossing voor de kloof tussen Den Haag en de provincies stelt hij voor om de Statenverkiezingen in de verschillende provincies niet op dezelfde dag te houden. "Dan komt er meer oog voor dingen die in de regio spelen."
Van Hijum begon zijn politieke carrière als gemeenteraadslid in Zwolle. Het is niet bekend wat hij na maart volgend jaar gaat doen, maar hij gaat niet stilzitten: "Dat ligt niet in mijn aard. De drijfveer iets te doen voor samenleving, voor het algemeen belang, is er nog steeds.’’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.