Nieuws

Zand in de bilnaad, bloed in de handen: NK Gatgraven Luttenberg is niet voor watjes

In 20 minuten 'boort' hij zichzelf met een schop 2.53 meter de grond in. Dan is hij wel 'helemaal dood', ziet eruit als een mijnwerker, maar heeft hij ook een prachtige titel op zak. Graver Cas Rensen mag zich na 2020 opnieuw officieus Nederlands Kampioen Gatgraven noemen. Maar nog veel mooier: "Dit is wel de hoogste eer voor een Luttenberger."
Rensen weet met zijn helper Patrick Veldman in dat korte tijdsbestek een enorm gat te creëren. Hij komt zaterdagmiddag in een wedstrijd met zo'n vijftig andere setjes als beste uit de bus. Voor een publiek van enkele duizenden liefhebbers van wat inmiddels toch wel Sallandse folklore genoemd mag worden. Officieel opgenomen in de kennisbank immaterieel erfgoed Nederland immers.

Sallandse gladiatoren

Het evenement wordt dit jaar voor de 40ste keer gehouden. Oud-winnaars, organisatoren en scheidsrechters van weleer krijgen vooraf uitgebreid het woord. Maar de aandacht van het publiek gaat toch vooral uit naar de Sallandse gladiatoren die zich de grond in vechten. Met zand en zweet overal en nergens. En met blaren en bloed in de handen na 20 minuten knokken.
Zand in de bilnaad, bloed in de handen: NK Gatgraven Luttenberg is niet voor watjes
Want een strijd is het. Af en toe met spektakel overgoten. Want neem nou die keer dat er iemand op een waterleiding stuitte. En niet te vergeten de editie waarbij een gatgraver zelfs met touwen uit zijn diepe gat getrokken moest worden. Niet zo heel raar als je bedenkt dat het record aller tijden staat op meer dan drie meter de diepte in.
De hoogste eer voor een Luttenberger
Cas Rensen, winnaar
Daar komt het deze zaterdag in augustus 2022 niet van. Maar van alle deelnemende paren gaan er in ieder geval zestien meer dan twee meter de grond in. Inge Lugtenberg en haar helpster Mariëlle Kelder komen niet zo diep. Maar met 1. 57 meter worden zij wel eerste bij de dames. Een prachtige prestatie, vooral ook omdat ook voor hen geldt: "De hoogste eer voor een Luttenberger."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.