nieuws

Overijssel probeert interesse voor provinciale politiek bij jongeren op te wekken

Provinciale Staten / statenzaal in Zwolle
Provinciale Staten / statenzaal in Zwolle © RTV Oost
Jongeren zijn bij verkiezingen moeilijk naar de stembus te krijgen, blijkt uit opkomstcijfers. De provincie Overijssel wil dat tij keren. Onder de noemer "Jong Overijssel doet mee" probeert de provincie politiek voor jongeren interessant te maken.
Zo doen scholieren van het Landstede MBO in Zwolle vandaag mee aan een dag vol politieke workshops. Het project is er vooral op gericht dat jongeren meer over politiek te weten komen, zegt projectleider Letty IJsinga. Naast workshops gaan de jongeren in gesprek met provinciale politici. "Zo leren ze wat de provincie doet en wat een Statenlid is." En dat blijkt te werken.
Uit een meting van de provincie vorig jaar bleek dat 27 procent van de jongeren bij aanvang van het programma wist wat de provincie deed. Na afloop was dit bijna 70 procent. Jaarlijks bezoekt de provincie zo'n 4500 jongeren en doen 37 van de 47 Statenleden mee. Die gaan op de projectdagen in gesprek met de jongeren. "Er is geen enkele provincie waar zoveel provinciale politici aan de slag gaan", zegt IJsinga. Daarin ligt volgens haar ook de kracht van het project. "Ze leren politici kennen en begrijpen wat de provincie doet. Dat weten ze vaak niet."

Kennis van provincie is bij scholieren weggezakt

Bij mbo-scholieren is die kennis vaak weggezakt, zegt ze, omdat die al op jonge leeftijd maatschappijleer krijgen op de middelbare school voor ze naar het mbo gaan. "Veel van die kennis zijn ze dan kwijt." Ze benadrukt wel dat het project niet alleen op mbo'ers gericht is, maar dat ze ook naar alle andere opleidingen in de provincie gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.