Nieuws

Protestmars met honderden actievoerders tegen komst azc in Albergen

Demonstranten lopen naar het hotel waar straks asielzoekers worden opgevangen
Demonstranten lopen naar het hotel waar straks asielzoekers worden opgevangen © RTV Oost
In Albergen is vanmiddag een protestmars gehouden tegen de komst van het azc in het dorp. Zo'n 500 mensen liep van café Morshuis een tocht van twee kilometer naar hotel 't Elshuys, waar het COA tot 300 asielzoekers kan opvangen.
De protestmars, in eerste instantie aangekondigd als 'stille tocht', moest 'op een vreedzame manier laten zien hoeveel impact de komst van een azc naar Albergen heeft', aldus de organisatoren. De tocht begon om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats van café Morshuis.

Omgekeerde vlaggen

Aan elke demonstrant werd een omgekeerde vlag uitgedeeld. Hoewel de vlag vooral als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet diende, staat de vlag volgens de organisatie in Albergen symbool voor de onvrede richting politiek Den Haag.
Cabaretier Thijs Kemperink, zelf uit Albergen, hield een welkomstwoordje. “Albergen zit in zwaar weer, deze beslissing heeft enorme impact op ons”, zei Kemperink. “We worden weggezet als bierdrinkende boeren, maar dat gebeurt vooral door mensen die tot dinsdag niet wisten dat Albergen bestond. Wij zijn geen racisten en wij zijn ook geen weigergemeente.”
Beelden van de protestmars:
Protestmars met ruim 400 actievoerders tegen komst azc in Albergen
Onderweg werd de groep bij de Gravendijk opgewacht door omwonenden die applaudisseren. Gaandeweg voegden tientallen mensen zich bij de protestmars, waardoor de groep van zo'n 400 actievoerders groeide tot ongeveer 500.
De 15-jarige Ruben protesteerde samen met zijn vrienden, ze komen allemaal Albergen. "We zijn boos op de manier hoe het is gegaan. We zijn ook niet tegen asielzoekers, maar 300 is wel heel veel. Dertig asielzoekers was prima geweest."

Actievoerders van buiten Albergen

Opvallend was dat er ook groepen demonstranten waren die niet uit Albergen of omgeving komen. "Wij komen uit Hengelo en willen onze steun betuigen", aldus een vrouw. “Ik ben niet tegen asielzoekers, maar het is een keer klaar. Vol is vol."
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Actievoerders tegen de komst van het azc
Actievoerders tegen de komst van het azc © RTV Oost
Harry Wesselink uit Nijmegen deelde A4’tjes uit, waarin hij schrijft over ‘falend overheidsbeleid’. “De staatssecretaris kwam als dief in de nacht Albergen in brand steken.”
Afgelopen dinsdag maakte staatssecretaris Van der Burg bekend dat hij in hotel 't Elshuys in Albergen een azc wil realiseren. Daarmee passeerde hij de gemeente Tubbergen, die tegen de plannen is. Het besluit leidde tot felle protesten: afgelopen week is er bijna elke avond geprotesteerd bij de beoogde azc-locatie. De gevel van het inmiddels leegstaande hotel hangt vol met protestborden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.