Nieuws

Definitief: benzineprijs in Duitsland vanaf 1 september weer omhoog

1 euro 73 voor een liter benzine is straks verleden tijd in Duitsland
1 euro 73 voor een liter benzine is straks verleden tijd in Duitsland © RTV Oost
Flink goedkoper tanken over de grens in Duitsland kan nog anderhalve week. De Duitse regering stopt per 1 september met de accijnsverlaging van 30 cent per liter benzine en 14 cent per liter diesel. Ondernemers in de grensstreek zijn blij dat de prijsverschillen minder groot worden. "Dit helpt lokale ondernemers weer", zegt MKB Twente.
De tankrabatt, zoals de accijnsverlaging in Duitsland wordt genoemd, ging op 1 juni in. Hoewel de maatregel drie maanden zou duren, klonk vanuit de Duitse politiek de oproep om de accijnsverlaging te verlengen. Daardoor was langere tijd onduidelijk of de maatregel eind deze maand afloopt. "Vanaf 1 september gelden weer de reguliere tarieven", laat een woordvoerder van de Bundesregierung desgevraagd weten.

Enorme prijsverschillen

Duitsland kondigde de accijnsverlaging eind maart aan, als antwoord op de fors gestegen energieprijzen. De maatregel leidde tot enorme prijsverschillen met Nederland, waardoor veel mensen de grens overstaken om er hun tank vol te gooien. De prijsverschillen liepen eind juni op tot zo'n 45 cent per liter.
"Met die hoge prijsverschillen wilden veel mensen wel naar Duitsland, om daar desnoods vijftien minuten in de rij te staan voordat er kon worden getankt", zegt Albert van Winden, voorzitter van ondernemersvereniging MKB Twente. "We zijn zeer blij dat Duitsland de verlaging weer afschaft, want het helpt lokale ondernemers weer aan hogere omzet."
90 procent van de mensen die hier tankt, komt uit Nederland
Pomphouder in Gronau

Druk over de grens

Persbureau ANP onderzocht in juni dat ruim een derde van de inwoners van Overijssel de afgelopen maand in Duitsland tankte.
Bij de JET Tankstelle in Gronau, vlak over de grens bij Enschede, zijn het nog steeds gele kentekenplaten die er het beeld domineren. "90 procent van de mensen die hier tankt, komt uit Nederland", zegt de pomphouder. Dat leidde volgens hem de afgelopen drie maanden op sommige momenten tot 'rijen met auto's tot ver om de hoek'.

Minder grote prijsverschillen

Met de afschaffing van de tankrabatt komen de benzineprijzen tussen en Nederland en Duitsland weer aardig overeen. De prijs voor een liter benzine in Nederland daalt ook al een tijdje: op veel plekken in Overijssel kun je nu weer voor minder dan twee euro per liter je tank volgooien.
Bang voor veel minder klandizie zijn ze in Gronau niet. "We hebben hier al jaren veel Nederlandse klanten", aldus de pomphouder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.