Nieuws

Van 'nexit' tot 'priktatuur': besluit azc Albergen ook voer voor andere onvrede

Protest in Albergen tegen komst azc
Protest in Albergen tegen komst azc © RTV Oost
De ophef rondom de komst van een azc naar Albergen heeft de afgelopen dagen geleid tot in sommige gevallen racistische borden, spandoeken en stickers. Ook hield de extreemrechtse organisatie Voorpost afgelopen weekend een protest bij de beoogde azc-locatie. Inwoners van Albergen zeggen afstand te doen van de teksten, maar het azc-besluit lijkt vooral voor groepen voer voor allerlei andere onvrede richting politiek Den Haag.
Omstreden waren afgelopen week borden als 'houd Albergen schoon' en 'met 300 azc'ers van kleur, binnenkort in Albergen verkrachting, beroving en terreur'. De teksten werden in allerijl weggehaald, maar het kwaad was in veel gevallen al geschied.

'Priktatuur'

Op de ramen van hotel 't Elshuys zijn stickers opgehangen met 'geen priktatuur', wijzend op de coronacampagne van de overheid, en de tekst 'nexit', waarmee het vertrek van Nederland uit de Europese Unie wordt bedoeld. De organisatie van de protestmars gisteren erkende bovendien dat de omgekeerde vlaggen waarmee iedereen liep, ook een protestuiting waren tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Dat de extreemrechtse organisatie Voorpost afgelopen weekend protesteerde bij 't Elshuys, viel minder goed. Stijn Hesselink, inwoner van Albergen en Statenlid in de provincie, nam afstand van het protest. "Even voor de duidelijkheid: deze mensen komen niet uit Albergen. Het is dus niet 'hun' buurt. Daarbij zijn dit soort groeperingen niet gewenst en worden ze niet geaccepteerd bij de protesten", twitterde hij.
Het omstreden bord in Albergen
Het omstreden bord in Albergen © ANP

Bedreigingen

Bij de protestmars van gisteren liepen er ook groepen mensen mee die niet uit Albergen of omgeving kwamen. 'Geen asielzoekers meer, vol is vol', klonk het. Hoewel de organisatie spandoeken en racistische uitingen nadrukkelijk verbood, waren ze soms toch te horen.
Een man, die de protestmars livestreamde, had het over 'inwoners van Albergen die straks massaal naar de psychiater moeten vanwege asielzoekers'.
Aan de gevel van het hotel in Albergen hing zondag een tekst met 'word vervolgd... dit is niet het einde!!'. Of het omstreden besluit van staatssecretaris Van der Burg heeft geleid tot bedreigingen aan zijn adres, wil zijn woordvoerder niet zeggen. "Daar doen we geen uitspraken over."
De teksten aan de gevel van het hotel in Albergen
De teksten aan de gevel van het hotel in Albergen © RTV Oost

Omwonenden balen

Omwonenden, die oprecht bezorgd zeggen te zijn, balen van de racistische uitlatingen en andere excessen. "Wij zijn niet tegen de komst van asielzoekers", benadrukte een oudere buurtbewoner donderdagavond. "Maar zo'n grote groep in zo'n klein dorp, dat zien we echt niet zitten."
Een 15-jarige inwoner van het dorp verwoordde gisteren een gevoel dat ook breed gedeeld lijkt te worden onder omwonenden: "We zijn boos op de manier hoe het is gegaan. We zijn ook niet tegen asielzoekers, maar 300 is wel heel veel. Dertig asielzoekers was prima geweest."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.