Nieuws

Duitse toeristen weten Zwolle weer te vinden dankzij campagne Marketing Oost

Stadsgidsen nemen Duitse toeristen mee op een rondleiding door Zwolle
Stadsgidsen nemen Duitse toeristen mee op een rondleiding door Zwolle © RTV oost
Het aantal rondleidingen aan Duitse toeristen in de binnenstad van Zwolle neemt weer toe. Dankzij een grote marketingcampagne in Duitsland is de Hanzestad weer in trek, al zijn de arrangementen wel in combinatie met een bezoek aan de immer populaire bloemenzee bij de Floriade of de Keukenhof.
Zoals zoveel in ons land destijds, lag ook het toerisme vanuit Duitsland in coronatijd goeddeels stil. Maar nu die crisis lijkt afgewend, komen vrijwel regelmatig touringcars met tientallen Duitsers naar de provinciehoofdstad. Interesse in het Hanzeverleden maar ook de netheid is wat hen deze kant op trekt.
"Vroeger waren het vooral koppeltjes die op eigen gelegenheid naar Zwolle kwamen, maar nu zie je hele bussen vol met Duitse ouderen", vertelt Bert Dijkink, één van Zwolle's eerste stadsgidsen vol trots.
"In Overijssel staat de Duitser echt op nummer 2 van de bezoekers, achter de Nederlander", zegt Quirine ter Haar van bureau Marketing Oost. "Daarna komt de Vlaming: die zie je ook meer terugkomen."

'Schoon en netjes'

"Ze vinden het hier zo schoon en zo netjes. Maar wat vooral aantrekt is die Altstad, zoals ze zeggen. De stad die nog steeds de indeling heeft zoals die in de Middeleeuwen is ontstaan. Dat zie je in Duitsland niet meer zo vaak terug."
Rondleidingen door Zwolle voeren langs museum de Fundatie, langs het Herman Broodmuseum maar ook langs oude straatjes en historische gevels. Thorbecke, Herman Brood en Johan Cele passeren de revue.
In twee uur tijd vertelt de stadsgids over de geschiedenis en de ontwikkeling van Zwolle. Natuurlijk mag een bezoek aan het Zwolse Balletjeshuis niet ontbreken en ook daar is de toegenomen interesse opgevallen.
Groep Duitse toeristen in de binnenstad van Zwolle
Groep Duitse toeristen in de binnenstad van Zwolle © RTV oost

'Enorme toename dankzij reclame'

Wies Dull is de eigenaresse van het Zwolse Balletjeshuis, bekend om de kleurige snoepjes die hier nog steeds met de hand worden gemaakt.
"Momenteel hebben we een enorme toename aan wandelaars en dat is dankzij het feit dat er in Duitsland heel veel reclame is gemaakt door Marketing Oost." Marketing Oost is het toeristisch bureau dat de regio Overijssel in het buitenland op de kaart zet. "Vaak zijn er meerdaagse arrangementen bij allerlei reisbureaus die dat hebben opgepakt." Wies wil maar zeggen, met dank aan het werk van Marketing Oost.
Veel Duitsers boeken een reisje naar de Floriade in Almere en nemen daarbij ook een bezichtiging aan de stad Zwolle mee. Andere grote trekkers zijn het waterrijke dorp Giethoorn en een bezoek aan de Orchideeënhoeve in Luttelgeest.

Duitse toerist belangrijk

"Duitse toeristen zijn ideaal voor Nederlandse ondernemers. Alleen al doordat Duitsland andere schoolvakanties en feestdagen hanteert, zijn ze aanvullend aan de Nederlandse toeristen." Quirine ter Haar wekt voor Marketing Oost en Gastvrij Twente, die samen proberen heel Overijssel onder de aandacht te brengen.
"Er komt geld vanuit het buitenland naar Nederland. Dat is natuurlijk goed voor de Nederlandse economie. En de Duitser trekt er ook echt op uit, spendeert geld in het gebied. Het is niet alleen verblijven, maar ook een dagje Zwolle, in een bootje de Vecht op, een rondleiding, museum, terras. Het is echt een toerist die geld uitgeeft."
Het is duidelijk dat ook Quirine blij is dat de campagne werkt. "Vlamingen komen dus ook meer. Alleen zijn dat wel andere toeristen: meer in hotels, gastronomie is belangrijk, en ze komen primair om te fietsen en wandelen. Duitsers zie je veel meer op vakantieparken."
"Zwolle is mooi maar de komen voor de Nederlandse bloemen': Duitse toeristen terug in Overijssel

Zwolse binnenstad

"De deur is open, kom maar mee." Stadsgids Jan Dunnink neemt zijn toehoorders via een kleine maar eeuwenoude rode deur in een net zo oude gevel in de Papenstraat mee naar het geboortehuis van Johan Cele, één van de grote namen uit de geschiedenis van Zwolle. Van daaruit praat hij moeiteloos door over het weeshuis en de kloosters in Zwolle.
Jan heeft er duidelijk lol in. "De indeling van de Zwolse binnenstad is nog steeds grotendeels zoals dat ook in de Middeleeuwen was. Het is zo leuk om dat met een oude kaart te laten zien, dat vinden ze erg interessant." Via de Praubstraat loodst hij zijn gevolg naar de Fratersteeg voor het volgende spannende verhaal over de Zwolse historie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.