Nieuws

VIDEO | Knie op borst van bewusteloze arrestant, Rijksrecherche stelt onderzoek in

Man buiten bewustzijn na arrestatie in Borne
Man buiten bewustzijn na arrestatie in Borne © RTV Oost
De Rijksrecherche stelt een onderzoek in naar een incident in de binnenstad van Hengelo, waarbij twee agenten een man in bewusteloze toestand uit een surveillancewagen slepen. Vervolgens zet een van de agenten tot twee keer toe zijn knie op de borst van de man. De man was kort daarvoor aangehouden omdat hij onder invloed van drugs achter het stuur zat. De Hengeloër verkeert in levensgevaar.
Op een video is te zien hoe de man vanaf de achterbank naar buiten wordt gesleept en op straat valt. Een van de agenten plaatst tot twee keer toe zijn knie op de borst van de arrestant, die buiten bewustzijn verkeert.

Incident gefilmd

Het incident is vanuit een auto op video vastgelegd.
Een woordvoerder van de politie Oost Nederland meldt dat de man donderdagavond op de Bornsche Beeklaan in Borne is aangehouden nadat uit een speekseltest was gebleken dat hij aan het autorijden was, terwijl hij onder invloed van verdovende middelen verkeerde. Onduidelijk is of het ging om hard- of softdrugs.
Beelden van de arrestatie:
Man onwel geworden na arrestatie
De man moest voor een bloedproef worden overgebracht naar het politiebureau van Hengelo, maar op weg daar naartoe, werd hij in de Hengelose binnenstad onwel. Agenten haalden hem daarop uit de auto. Volgens een politiewoordvoerder is er ter plaatse medische hulp verleend, waarna de arrestant per ambulance naar het ziekenhuis is overgebracht.

Gebeden voor zijn leven

De man maakt deel uit van de Suryoye-gemeenschap. In de Syrisch-orthodoxe Mariakerk in Hengelo is gisterochtend gebeden voor zijn leven, zo laat een lid van deze gemeenschap weten. De man zou in coma worden gehouden en zou in kritieke toestand verkeren.
De Rijksrecherche stelt nu een onderzoek in naar de achtergronden van het incident. De politiewoordvoerder zegt geen antwoord te kunnen geven op de vraag waarom de agent zijn knie op de borst van de man plaatst, terwijl die geen moment de indruk wekt dat hij zich wil verzetten.
"Mogelijk is dat een standaardprocedure, maar dat is iets waar de Rijksrecherche nu naar kijkt."

Tweede video

Inmiddels is er een tweede video opgedoken. Daarop is te zien hoe vijf agenten rond de bewusteloze arrestant staan, van wie er twee zich bezighouden met de man. Een van hen plaatst daarbij zijn knie op het onderbeen van de onwel geworden Hengeloër.
Omdat de agenten geen verdachte zijn, blijven ze gedurende het onderzoek van de Rijksrecherche gewoon in functie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.