Nieuws

Stikstofminister Van der Wal geeft grensboeren ruimte, geen uitzonderingspositie

Ministers Van der Wal en Staghouwer op bezoek bij Twentse boeren
Ministers Van der Wal en Staghouwer op bezoek bij Twentse boeren © RTV Oost/Chantal Everaardt
Stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer bezochten vandaag boeren in de grensstreek bij Haaksbergen en Lattrop. Ze deden dit op verzoek van Kamerlid Omtzigt. Onderwerp van gesprek: het verschil in stikstof-regelgeving tussen Nederland en Duitsland.
Nederlandse boeren vinden het onterecht dat zij hun stikstofuitstoot meer aan banden moeten leggen dan hun Duitse collega's. Ook vinden ze dat stikstof die vanuit Duitsland neerslaat in Nederlandse natuurgebieden in hun nadeel wordt meegeteld. Zo is vooraf al duidelijk dat in bepaalde kwetsbare natuur nooit kan worden voldaan aan stikstofdoelen, de zogeheten kritische depositie waarden.
Van der Wal en Staghouwer brachten onder meer een bezoek aan het bedrijf van melkveehouder Henry Fox in Lattrop.
Boeren in de grensstreek bij Lattrop hebben naar aanleiding van een motie van Pieter Omtzigt alle Kamerleden aangeschreven om vooral in te stemmen met die motie. Daarin staat dat de ministers naar de boeren in de grensstreek moeten gaan om te luisteren en te praten, omdat bijvoorbeeld in het Natura2000-gebied Lattrop/Breklenkamp de helft van de stikstof uit Duitsland komt. Omtzigt wil dat er wordt gekeken naar deze rare situatie langs de grens en dat er actie wordt ondernomen om de verschillen te verkleinen.

Begrip voor boeren

Minister Christianne van der Wal gaf vandaag gehoor aan de oproep met boeren in de grensstreek te praten. "Ik begrijp heel goed de vele zorgen onder de boeren over de stikstofregelgeving. En daar komt in deze grensstreek nog het onrechtvaardigheidsgevoel bij. Het voelt natuurlijk niet goed als je aan de Nederlandse kant van de grens hard werkt aan het reduceren van de stikstofuitstoot, met grote gevolgen voor de bedrijfsvoering, terwijl er een paar kilometer verderop aan de Duitse kant van de grens nieuwe varkensstallen bijkomen."
Ministers van der Wal en Staghouwer luisteren naar Twentse boeren in hun melkveestal
Ministers van der Wal en Staghouwer luisteren naar Twentse boeren in hun melkveestal © RTV Oost/Chantal Everaardt
Een begripvolle opstelling en een luisterend oor toonden de ministers wel bij de gesprekken in de melkveestallen van Overijsselse boeren. Maar een handreiking kon Van der Wal niet doen. "U vraagt om een uitzondering? Maar welke uitzondering moet ik maken voor de boeren in dit gebied is dan mijn wedervraag? Elke gebied in Nederland heeft boerenbedrijven die met een eigen problematiek te maken hebben. Uitzonderingen voor ene gebied wel en het andere gebied niet, dat is geen oplossing", aldus Van der Wal.

Maatwerk is toverwoord

Ze wil dat elk gebied met eigen initiatieven komt die meehelpen aan natuurherstel. Met maatwerk van de provincie. Dat is het toverwoord. "Het gaat niet om het halen van stikstofwaarden, maar om natuurherstel. Dat is het uitgangspunt."
De minister verwijst in dat verband naar Duitsland. "Ik voer veel gesprekken met mijn Duitse collega-minister hoe beide landen kunnen komen tot natuurherstel. Want ook Duitsland heeft doelstellingen in 2030 voor stikstofreductie en natuurherstel. De gesprekken gaan over hoe beide landen het best samen deze doelstellingen kunnen bereiken. Maar de aanpak zal verschillen. Hier moet de oplossing uit de verschillende agrarische gebieden zelf komen, met hulp van de provincie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.