Nieuws

Staatssecretaris Van der Burg praat vandaag in Tubbergen over hotel voor asielzoekers

Staatssecretaris Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg © ANP
Exact een week nadat zijn besluit een storm aan reacties losmaakte in Albergen en omgeving, begeeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich vanavond in het hol van de leeuw. In het gemeentehuis van Tubbergen, de gemeente die hij passeerde bij de aankoop van een hotel voor het huisvesten van asielzoekers, praat hij tijdens een ingelaste raadsvergadering met omwonenden en raadsleden.
De gemeente nodigde Van der Burg vorige week uit om persoonlijk te komen vertellen waarom hij hotel 't Elshuys in Albergen zonder overleg heeft aangewezen voor de opvang van 150 tot 300 asielzoekers uit Ter Apel. Tubbergen is daarmee de eerste gemeente die door het kabinet wordt gepasseerd voor de opvang van asielzoekers. De staatssecretaris wilde donderdag al naar Tubbergen gaan, maar de burgemeester zou hebben gezegd dat het beter is om wat later te komen.

Felle protesten

De aankondiging van de staatssecretaris vorige week dinsdag leidde tot felle protesten. Vrijwel elke avond werd er geprotesteerd bij de beoogde azc-locatie. De gevel van het inmiddels leegstaande hotel hangt vol met protestborden. Omwonenden voelden zich overvallen door het besluit en vinden het aantal asielzoekers dat in Albergen wordt gehuisvest veel te groot. In het hotel was plek voor ongeveer tachtig gasten, de bedoeling is om er maximaal 300 vluchtelingen onder te brengen, bijvoorbeeld door het bijplaatsen van units.
Zondag liepen honderden actievoerders mee in een protestmars van het centrum van Albergen naar het hotel. Met de tocht wilden de actievoerders naar eigen zeggen op vreedzame manier laten zien hoeveel impact de komst van het azc heeft op het Twentse dorp.
De protestmars in Albergen zondag
De protestmars in Albergen zondag © RTV Oost

Recht tegenover elkaar

De gemeente Tubbergen en de staatssecretaris staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de gemeente was ze er niet van op de hoogte dat het COA een asielzoekersopvang in Albergen wil realiseren, maar volgens Van der Burg heeft het COA wel degelijk meerdere keren met het gemeentebestuur gesproken. "Daar kwam een 'nee' op en dat mag natuurlijk . Alleen moeten wij echt extra plekken hebben in Nederland. Daarom hebben we enige tijd geleden al gezegd dat we opvanglocaties gaan doorzetten", zei Van der Burg vorige week.
Buurtbewoners van het beoogde azc hebben nog geprobeerd om het hotel zelf te kopen, maar het koopcontract met het COA bleek al getekend te zijn. Vanaf september worden de eerste vluchtelingen verwacht. Het moet de druk verminderen op het zwaar overbelaste aanmeldcentrum Ter Apel, waar de laatste dagen honderden vluchtelingen buiten moeten slapen omdat er geen doorstroming is naar reguliere azc-locaties.
Hotel 't Eshuys in Albergen waar een azc komt
Hotel 't Eshuys in Albergen waar een azc komt © Eric Brinkhorst

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.