nieuws

NAM gaat schade door bodemdaling in Rossum onderzoeken

Er komt een uitvoerig onderzoek naar de scheuren die zijn ontstaan in de woningen bij de voormalige gaswin-locatie in Rossum. Dat heeft de NAM vanmiddag toegezegd aan de bewoners.
Volgens de bewoners is de schade veroorzaakt door veranderingen in de bodemstand. In de tijden dat er gas werd gewonnen daalde de bodem. De lege ruimtes in de grond worden nu weer gevuld met chemisch verontreinigd afvalwater afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek. De bodem gaat daardoor weer een stukje omhoog. De NAM komt mogelijk de bewoners tegemoet, maar wil eerst weten wat precies de oorzaak is van de schade aan de huizen. Over twee weken is bekend hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Over ongeveer vier maanden moet het resultaat bekend zijn.
Ondanks de toezegging van de NAM zijn de bewoners nog steeds ongerust. De bodem blijft de komende jaren weer stijgen door het injecteren van vervuild water. Dat zal volgens de bewoners gevolgen hebben voor hun woningen. Ook zijn de bewoners bezorgd over de chemicaliën die in de grond worden gespoten. Welke stoffen dat precies zijn heeft de NAM niet bekendgemaakt. De bewoners hebben daar nadrukkelijk naar gevraagd. Wel wordt benadrukt dat er geen onveilige situaties zullen ontstaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.