Nieuws

Hartstilstand werd Camil A., veroordeeld voor Enschedese 'kwartetmoord', fataal

Camil A. blijkt overleden aan een hartstilstand, zo heeft obductie uitgewezen.
Camil A. blijkt overleden aan een hartstilstand, zo heeft obductie uitgewezen. © RTV Oost
Camil A. (61), de vader die samen met zijn twee zonen tot levenslang werd veroordeeld voor de Enschedese 'kwartetmoord', blijkt een natuurlijke dood te zijn gestorven. Dat wijst medisch onderzoek uit. De resultaten maken een einde aan de gedachte dat er sprake was van opzet, nadat Camil en oudste zoon Dejan in de gevangenis meermalen doelwit waren van bedreigingen en aanslagen.
Camil A. en zijn twee zonen Dejan en Denis kregen eind 2020 levenslang voor het doodschieten van vier mannen in een growshop in Enschede. De vader en zijn zonen waren tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan.
Nadat vader Camil vorige week zaterdag in de gevangenis Veenhuizen overleed, werd op aandringen van de familie obductie uitgevoerd. Vooral ook omdat de familie te horen had gekregen dat A. in de gevangenis een voedselvergiftiging zou hebben opgelopen. De nabestaanden eisten opheldering daarover.
Uit medisch onderzoek op het lichaam van Camil blijkt echter dat hij tijdens een toiletbezoek is overleden aan een hartstilstand.

Gevolgen hoger beroep

Onduidelijk is nog wat de gevolgen van het overlijden zijn van Camil A. voor het hoger beroep.
Aanvankelijk beriepen Camil en zijn zonen zich gedurende de rechercheverhoren en het strafproces stelselmatig op hun zwijgrecht. Om in het hoger beroep enige kans van slagen te maken, moesten ze dit stilzwijgen dan ook wel doorbreken.

Verklaring Camil A.

Camil kwam vervolgens met een zeer uitgebreide verklaring op de proppen dat de viervoudige moord zou zijn gepleegd door vier Syriërs: twee mannen en twee vrouwen. Uit onderzoek door RTV Oost bleek echter dat die een aantal cruciale hiaten bevatte.
Ondanks het overlijden, blijft deze verklaring gedurende het hoger beroep wel rechtsgeldig. Onduidelijk is nog of A.'s zonen nu een verklaring gaan afleggen. In oktober gaat het hoger beroep pro forma verder. Waarschijnlijk wordt de zaak pas volgend voorjaar inhoudelijk behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.