nieuws

CDA Overijssel wil visie voor de ondergrond om 'baas in eigen bodem te blijven'

Bijeenkomst over injectie afvalwater in grond
Bijeenkomst over injectie afvalwater in grond © TC Tubantia / Carlo ter Ellen
Het CDA Overijssel wil een visie op de ondergrond. Met zo'n visie kunnen we 'baas blijven in eigen bodem', aldus statenlid Rob Engbers.
Het CDA presenteerde het idee tijdens een bijeenkomst in Vasse over de injectie van afvalwater door de NAM in Twente. Inwoners uit de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen uitten daar maandagavond hun zorgen over de gevolgen van de olieafvalwaterinjectie. Bij de bijeenkomst was ook CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder aanwezig.
Mulder was eerder actief in de provincie Drenthe, waar al een visie op de ondergrond is. "In zo'n visie kun je als provincie duidelijk aangeven welke activiteiten er niet in de ondergrond mogen plaatsvinden, zoals de injectie van afvalwater. Maar je kunt ook aangeven wat je wel wil. Wij van het CDA zijn bijvoorbeeld wel positief over aardwarmte. Met een visie sta je als provincie veel sterker wanneer het Rijk nieuwe activiteiten in een gebied plant."
Rob Engbers: "Wanneer het CDA na de verkiezingen in de coalitie komt, dan gaan we ons zeker sterk maken om voor zo'n visie voor de ondergrond voor Overijssel."
De verantwoordelijkheid voor de ondergrond ligt nu via Staatstoezicht op de Mijnen bij het Rijk. Niet alleen in Noordoost Twente, ook in Enschede gaan stemmen op voor meer zeggenschap over de ondergrond. Daar wil Akzo Nobel zoutcavernes vullen met gasolie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.