Angst voor geluidsoverlast en onduidelijkheid over nieuwe plannen luchthaventerrein Enschede

'In Enschede is altijd wat te doen, daar loop je met oordoppen in het groen.' De nieuwe leus voor Enschede, volgens één van de vele insprekers in de gemeenteraad van Enschede.

De politiek in Enschede moet zich uitspreken over de plannen voor een deel van het luchthaventerrein. Het deel voor recreatie en zogenoemde automotive, alles wat met auto-industrie te maken heeft.

Plannen onduidelijk voor omwonenden en belangenverenigingen
De plannen zijn tot stand gekomen na overleg met betrokkenen, maar zes belangenverenigingen en drie omwonenden kunnen zich er niet in vinden. Voor hen is onduidelijk wat er precies komt en wat er mogelijk is. Dat kan een autorijschool zijn, een testcentrum voor de Twentse solarwagen of motorcross en een kartbaan. Volgens hen krijgt een omgeving tot een omtrek van wel vier kilometer veel geluidsoverlast. "De kleinkinderen willen niet meer naar opa en oma Lawaai."


Insprekers vergelijken het lawaai met dat van een JSF die door je kamer vliegt, of vele malen harder dan een vaatwasser. En dan acht uur lang. "Als deze geluidscontour doorgaat ligt straks niet alleen Groningen, maar ook Enschede in zijn bed te schudden". De negen insprekers vragen stuk voor stuk om uitstel van het plan tot er meer duidelijkheid is.

"Geen JSF, maar elektrische tandenborstel"
Verantwoordelijk wethouder Van Agteren spreekt de geschetste overlast tegen. Niet vier kilometer, maar slechts een paar honderd meter. Niet het geluid van een JSF maar dat van een elektrische tandenborstel met uitschieters naar het dichtslaan van een autoportier en dan zeker niet vaker dan vijf keer.


Voor de gemeenteraad is onduidelijk wat er op het terrein precies gaat gebeuren. Ondernemer Van Eck wil op het terrein evenementen organiseren. Hij wijst de politiek er op dat als ze iets aan de hoge werkloosheid wil doen, ze aandacht moet hebben voor ondernemers die hun nek uitsteken en een troosteloos project als de luchthaven nieuw leven in willen blazen. De raadsleden zijn uitgenodigd om te komen kijken op de luchthaven en in de vestiging in Maarssen.


Hoewel de politiek kritisch is op het rapport en er nog veel vragen zijn, tekent zich in de gemeenteraad een meerderheid voor het plan af. De gemeenteraad neemt volgende week maandag een besluit.

Meer over dit onderwerp:
Enschede geluidsoverlast Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren