nieuws

"Ambtenaren Staphorst maken burgers het leven zuur"

De ambtenarij in Staphorst lijkt meer macht te hebben dan de politiek. Zeker tien burgers in die gemeente hebben een langdurig conflict met de gemeente. Zij beweren dat de ambtenaren hun taken verwaarlozen en zich niet inzetten als door toedoen van de gemeente een conflict met de buren ontstaat.
In de meeste gevallen gaat het om situaties waarbij in de omgeving van de gedupeerde buren of anderen illegale activiteiten uitvoeren. Een illegale kroeg bijvoorbeeld, die op zon- en andere weekenddagen al tientallen jaren enorm veel geluidsoverlast geeft, maar waartegen niet wordt opgetreden. Een ander voorbeeld is de motorcrossbaan die al tien jaar wordt gedoogd, terwijl er geen juiste vergunningen zijn en waarbij de omwonenden al die jaren met enorme geluidsoverlast te maken hebben.

"Spreken is zilver en zwijgen is goud"

Alle gedupeerden zochten contact met de gemeente in de hoop dat die kan helpen de situatie te verbeteren. Maar als dat veel moeite kost of er komt geen reactie, dan leggen de meeste Staphorsters zich erbij neer. "Het is in dit dorp nog altijd beter je te hullen in stilzwijgen dan de vuile was op straat te hangen", zegt één van de gedupeerden. 
Een enkeling koos de makkelijkste weg en verhuisde naar een andere gemeente toen bleek dat de gemeente niet wilde optreden. "Daar baal ik van, en goed ook. Ons bestuur draait om een warm contact met de burger en dat we in dit geval niets konden betekenen vind ik erg", aldus burgemeester Alssema. Andere gedupeerden zijn de werkwijze van de ambtenaren zat en stapten naar de rechter. Maar zelfs met een gerechtelijke uitspraak wil de gemeente nog lang niet altijd haar werk doen. Dat zeggen althans die gedupeerden.

Jurisprudentie

Peter Geers en Eline Faber gingen tot aan de Raad van State maar ondanks een duidelijke uitspraak in oktober vorig jaar, is er tot op heden niets gebeurd. Deze gerechtelijke uitspraak is overigens wel bijzonder omdat een burger voor het eerst in de geschiedenis zo ver is gegaan in een geschil met de gemeente. Zodoende is jurisprudentie ontstaan, een gerechtelijke uitspraak die als leidraad kan dienen voor andere soortgelijke zaken. Sinds kort is deze uitspraak om die reden ook gepubliceerd in diverse vakbladen voor recht en advocatuur.
"Maar ondanks de steun van de rechter staan we met de rug tegen de muur", zegt Peter Geers. Diverse rechtszaken heeft hij al gewonnen inmiddels maar dat biedt geen soelaas, de gemeente blijft volgens hem haar taken verwaarlozen. Daarom heeft hij zijn verhaal nu in de publiciteit gebracht.

Intern onderzoek

Burgemeester Alssema is enorm geschrokken. Hij heeft gezegd een grondig onderzoek te laten doen door de gemeentesecretaris. Alssema wil daarover persoonlijk geïnformeerd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.