Nieuws

Omwonenden mogen bij raadsvergadering met staatssecretaris hun zegje doen over asielzoekershotel Albergen

Protestmars in Albergen tegen komst azc
Protestmars in Albergen tegen komst azc © RTV Oost
Ook de omwonenden van het hotel 't Elshuys in Albergen krijgen vanavond de mogelijkheid om gebruik te maken van het spreekrecht in de openbare raadsvergadering. De gemeenteraad van Tubbergen komt bijeen om met staatsecretaris Van der Burg van Asiel en Migratie te spreken over het aanwijzen van hotel 't Elshuys als asielzoekerscentrum. Bij de raadsgriffie hebben zich vijf burgers gemeld die daar ook wat over willen zeggen.
Van de vijf mensen die zich hebben aangemeld willen drie het woord voeren namens de omwonenden van het hotel. Nog niet duidelijk is of slechts één van dit drietal zal inspreken namens de inwoners van Albergen, of dat alle drie afzonderlijk gebruik willen maken van he spreekrecht. Ze vertegenwoordigen in feite dezelfde belangengroep.
De omwonenden willen niet dat het hotel een asielzoekerscentrum wordt. De redenen daarvoor zullen door de insprekers worden toegelicht in de raad.
Daarnaast krijgen nog twee insprekers het woord. Zij hebben andere belangen bij het wel of niet verlenen van een vergunning voor een asielzoekerscentrum in Albergen dan omwonenden.

Uitleg staatssecretaris

Staatssecretaris Eric van der Burg is op verzoek van burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker vanavond in het gemeentehuis in Tubbergen, om uitleg te geven over zijn besluit om gemeente Tubbergen te verplichten om 150 tot 300 asielzoekers op te vangen. Op die manier moet het asielzoekers-aanmeldcentrum in Ter Apel worden ontlast. Tubbergen is de eerste gemeente in Nederland die zonder overleg wordt gepasseerd bij het aanwijzen van asielzoekerscentra.
Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) had het hotel 't Elshuys al gekocht voordat de inwoners van Albergen op de hoogte werden gebracht over de komst van de asielzoekers, per half september. De gemeente vindt dat er onvoldoende mogelijkheden zijn geboden om daarover bijtijds mee te denken en te praten, en ziet zich geplaatst voor een voldongen feit.

Poging om tij te keren

De gemeenteraad hoopt de staatsecretaris met steun van de inwoners van Albergen nog op andere gedachten te brengen in een ultieme poging het tij te keren.
De kwestie leidde vorige week al tot felle protesten en acties met spandoeken en borden bij hotel 't Elshuys. Het COA zag zich vanwege de dreigende sfeer genoodzaakt om de statushouders die al tijdelijk waren gehuisvest in het hotel te verplaatsen naar elders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.