Nieuws

'Geen koehandel': Staatssecretaris draait azc-besluit Albergen niet terug

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) wilde vanavond in de speciaal ingelaste raadsvergadering in Tubbergen niet terugkomen op zijn omstreden besluit om een azc te realiseren in Albergen. Van der Burg zei dat hij in Tubbergen was om 'zijn besluit toe te lichten en niet om te onderhandelen'. De avond riep op sommige momenten veel emoties op bij omwonenden.
Precies een week geleden gaf de staatssecretaris een vergunning voor de komst van een asielzoekerscentrum in hotel 't Elshuys in Albergen. Daarmee passeerde hij de gemeente, die tegen de plannen is. Het is voor het eerst in Nederland dat het kabinet zonder toestemming van de gemeente een vergunning afgeeft voor een azc.

'Voor blok gezet'

Het besluit leidde tot woede bij zowel de gemeente als inwoners. Burgemeester Haverkamp richtte aan het begin van de speciale raadsvergadering dinsdagavond haar woord tot de staatssecretaris. "Wij, het gemeentebestuur en de inwoners, voelen ons enorm voor het blok gezet. Zo willen wij niet werken. In onze ogen was deze handelswijze niet nodig geweest", zei Haverkamp.
De burgemeester benadrukte dat ze 'juist wil meedenken' in de asielcrisis. "De situatie in Ter Apel is zorgelijk", zei ze over het overvolle aanmeldcentrum.
Ik vind het ook niet fijn om hier te zitten
Staatssecretaris Van der Burg

'Niet fijn hier te zijn'

Staatssecretaris Van der Burg reageerde daarop: "Ik vind het ook niet fijn om hier te zitten. Ik wil geen besluiten nemen waarbij ik gemeenten tot iets dwing. Maar ik vind ook dat we in Nederland, dus ook in Tubbergen, mensen die vluchten voor oorlog, geweld en onderdrukking, onderdak moeten bieden."
Hij wees daarbij op de situatie in Ter Apel. "We hebben reguliere asielzoekerscentra nodig, maar dat lukt ons volstrekt onvoldoende. Vandaar dat we dit instrument hebben ingezet. Want we zijn geen eiland. Mensen die zich hier melden, zijn wij verplicht om op te vangen tot het moment dat we hebben gezegd: jij mag blijven, jij moet weg."
"Ik kom hier niet om te onderhandelen", aldus Van der Burg:
Staatssecretaris: Niet in Tubbergen om te onderhandelen

Inspraak omwonenden

Meerdere omwonenden spraken vanavond in. Hun toespraken konden rekenen op groot applaus van de bijna tweehonderd geïnteresseerden in de zaal. Ook klonk er af en toe boe-geroep richting de staatssecretaris.
Hennie de Haan, vertegenwoordiger van de omwonenden, vroeg aan de staatssecretaris waarom hij voor het bewuste hotel in Albergen heeft gekozen. "We zijn in Nederland rond gaan kijken: waar staan gebouwen leeg en waar gebeurt niks mee? Dit hotel stond al een tijdje te koop en het COA wilde het kopen", reageerde Van der Burg.
Ben Boerigter, die tegenover het toekomstige azc woont, richtte ook zijn woord tot de staatssecretaris.
"De afgelopen week was een rollercoaster", zei hij:
Omwonende azc Albergen: "Het is een rollercoaster"
Albergenaar Sjuul Lucas ziet het niet voor zich, een grootschalige locatie waar driehonderd mensen langdurig vreedzaam met elkaar samen leven. Hij vindt dat de overheid moet stoppen met het opkopen van mogelijke opvanglocaties zoals hotel ‘t Elshuys.

150 tot 300 asielzoekers

Het COA wil in het Albergse hotel 150 tot 300 asielzoekers onderbrengen. Het is de bedoeling dat in eerste instantie statushouders worden opgevangen in het voormalige hotel. Van der Burg benadrukte dat het nog even duurt voordat de azc-locatie gereed is. "We moeten de procedures nog doorlopen. Ook moet het bestemmingsplan worden aangepast, dat duurt vaak enkele weken."
De raadsvergadering werd bijgewoond door zo'n tweehonderd inwoners. Aan de overkant van de straat, in 't Oalde Roadhoes, volgden tientallen mensen de raadsvergadering op het grote scherm.
De staatssecretaris en het college van Tubbergen gaan de komende dagen verder met elkaar in gesprek over het azc. Een motie daartoe werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen.
Tientallen mensen volgen de vergadering vanuit 't Oalde Roadhoes
Tientallen mensen volgen de vergadering vanuit 't Oalde Roadhoes © Dewi Wender

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.