Nieuws

Zorgen over gedwongen komst asielzoekers Albergen na bezoek staatssecretaris onverminderd groot

Staatssecretaris Van der Burg in gesprek met Tom Potijk uit Albergen
Staatssecretaris Van der Burg in gesprek met Tom Potijk uit Albergen © ANP
Het bezoek van staatssecretaris Eric van der Burg aan Tubbergen heeft de zorgen onder de omwonenden van hotel 't Elshuys niet weggenomen. In een speciale raadsvergadering, waarin de staatssecretaris vragen beantwoordde over zijn omstreden besluit om 150 tot 300 asielzoekers op te vangen in het hotel, kon de staatssecretaris niet voor geruststelling zorgen.
Na afloop werd Van der Burg op het plein voor het raadhuis van de gemeente Tubbergen aangesproken door een bezorgde vader. "Wilt u hier goed over nadenken? Wilt u hier alstublieft goed over nadenken? We hebben hier echt een heel mooi dorp. Met deze aantallen is de impact op dit dorp te groot. Ik maak me daar echt zorgen over. Ik ben vader van twee zoontjes. Ik maak me nu al zorgen als die straks naar de hogere school gaan. Wat ze daar allemaal tegenkomen, als dit gewoon lange termijnpolitiek is... Ja, dat kan toch echt niet." Van der Burg ging het gesprek aan met de bezorgde vader, maar wist de zorgen bij hem niet weg te nemen.
Bezorgde vader spreekt staatssecretaris Eric van de Burg aan
Dat lukte de staatssecretaris ook niet in de raadsvergadering, waarin hij lovende woorden had over de wijze waarop de gemeenschap van Tubbergen de afgelopen dagen en ook tijdens de bijeenkomst haar ongenoegen liet blijken over zijn besluit om asielzoekers te laten opvangen in het hotel. "Vreedzaam en constructief. Dat maak ik ook anders mee."
De publieke tribune in de raadszaal zat bomvol. In het iets verderop gelegen restaurant 't Oale Roadhoes konden omwonenden die geen plekje meer konden vinden in de raadszaal, de bijeenkomst volgen op een scherm. Hier heerste na afloop vooral het gevoel dat de staatssecretaris veel aan het woord was geweest, maar dat ze er niets mee op waren geschoten. "Vroeger werd de domste van het gezin boer, maar tegenwoordig wordt de domste van het gezin staatssecretaris", schamperde een van hen.
Omwonenden voor wie geen plek was in de raadszaal, verzamelden zich in 't Oale Roadhoes.
Omwonenden voor wie geen plek was in de raadszaal, verzamelden zich in 't Oale Roadhoes. © Dewi Wender
Handig pareerde Van der Burg de tientallen vragen die op hem af werden gevuurd. Praktische vragen over hoe hij denkt 150 tot 300 mensen kwijt te kunnen in een hotel waar nu 75 mensen in kunnen, maar ook vragen over de leefbaarheid en veiligheid in het dorp na de komst van 300 asielzoekers op een inwonersaantal van 3500.
In een motie namens de gehele gemeenteraad werd Van der Burg opgeroepen om binnen vijf dagen een gesprek te organiseren tussen hemzelf, de gemeenteraad en het COA om het democratisch proces te herstellen. De motie werd aan het eind van de bijeenkomst unaniem aangenomen.

Petitie tegen opvang

Daarna ontving de staatssecretaris uit handen van omwonende Hennie de Haan een petitie tegen de komst van het azc. Opmerkelijk waren de woorden van De Haan. "Ik vrees voor u dat u nog veel meer handtekeningen ontvangt. En ik vrees iets anders nog. Ik krijg verontrustende berichten via de app. Ik hoop dat het rustig blijft, maar ik krijg de indruk dat u nog steeds niet begrijpt hoe groot de onrust in het land is. Daar maak ik me nog veel meer zorgen over dan een azc bij mij in de straat. U heeft geen idee. Wees alstublieft voorzichtig. Het kan escaleren. Deze petitie is vreedzaam, dat willen we blijven doen. Maar mensen slapen niet meer. Ze zijn zo emotioneel. Dat gaat verder dan onze buurtschap, ons dorpje, onze gemeente. Het is geen dreigement, maar een oprechte zorg. Wij dempen het enorm. Wees voorzichtig, want dit gaat mis."

Primeur voor Tubbergen

Het is voor het eerst dat een regering zonder toestemming van de gemeente een vergunning wil afgeven voor de komst van een azc. De gemeente werd daar vorige week dinsdag naar eigen zeggen door overvallen. "Het geeft geen pas dat de staatssecretaris dit zomaar over de schutting kiepert", zei VVD-wethouder Bekhuis. Van der Burg zei niet anders te kunnen. Het was volgens hem kiezen "tussen hoofdpijn en buikpijn".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.