Nieuws

'We zwemmen nog': voorstelling over roemruchte historie van Openluchtbad Zwolle

Voorstelling over roemruchte historie van Openluchtbad Zwolle
Voorstelling over roemruchte historie van Openluchtbad Zwolle © RTV Oost / Ties van der Heide
Een 77 dagen lange bezetting in de jaren negentig om de voorgenomen sluiting van het Openluchtbad door de gemeente Zwolle te voorkomen. Dat inspireerde theatermakers om een voorstelling op locatie te maken. Woensdagavond werd er in het Openluchtbad gerepeteerd.
Het idee voor de voorstelling ontstond bij theaterproducent Bart Jansen, tijdens een van zijn vrijwilligersdiensten bij het Zwolse zwembad. "Dat was juni vorig jaar. Toen moest ik mijn vrijwilligersdienstje draaien hier in het zwembad. Ik had twee uur de tijd om voor me uit te turen en dat gaf heel veel ruimte en tijd om na te denken 'iets doen' met deze plek."
'We zwemmen nog': voorstelling over historie Openluchtbad Zwolle

'Het zou me heel, heel tof lijken om hier een project op te tuigen'

"Ik werd een beetje verliefd op de architectuur en dat in combinatie met de geschiedenis van deze plek en de bezetting die hier heeft plaats gevonden. En vervolgens de structuur die ze hebben opgebouwd, waarbij vrijwilligers zorgen voor behoud van het bad. Dat alles bij elkaar heeft me doen denken: het zou me heel, heel tof lijken om hier een project op te tuigen waarin we de schoonheid van het bad laten gelden."
Theatermaakster Yuna Linde tijdens de repetitie
Theatermaakster Yuna Linde tijdens de repetitie © RTV Oost / Ties van der Heide
Jansen ging met zijn idee naar theatermaakster Yuna Linde. "Ik dacht eigenlijk gelijk: dat ik dit verhaal niet ken! We zijn met elkaar gaan zitten en hebben bedacht: we moeten hier een voorstelling over maken."

'Ze hebben hier letterlijk een camping gebouwd'

Wat Linde zo aansprak in het verhaal over de historie van het zwembad? "Dat er mensen zijn geweest die hebben gedacht: wij moeten deze plek behouden. En dat ze daar eigenlijk álles voor in hebben gezet. Ze hebben hier letterlijk een camping gebouwd, 77 dagen zijn ze hier gebleven. Dat het ze gelukt, dat deze plek nog steeds bestaat."
"Ik vond het hartstikke leuk. De aandacht die er weer voor is, ik vind het echt perfect.", vertelt Bennie van der Vegt over het moment dat hij hoorde dat er een voorstelling over de historie van het Openluchtbad kwam. Hij was een van de mensen die in de jaren negentig meewerkte aan de bezetting van het bad.
Bennie van der Vegt, een van de bezetters van het zwembad
Bennie van der Vegt, een van de bezetters van het zwembad © RTV Oost / Ties van der Heide

'Wij waren bij de gemeenteraad, die zei dat we het bad niet meer nodig hadden'

Hoe er op kwamen om het met sluiting bedreigde bad destijds te bezetten? "Wij waren bij de gemeenteraad en die zei dat we het bad niet meer nodig hadden, omdat we de Wijthmenerplas hadden en daar kon de jeugd van Zwolle best gaan zwemmen. Maar wij hadden allemaal kleine kinderen, die zagen wij daar niet naar toe gaan. In het Openluchtbad kun je kinderen veilig laten zwemmen. En dat was onze doelstelling ook, om de jeugd van Zwolle hier te laten zwemmen."
De theatermakers gingen na het horen van veel verhalen over de geschiedenis van het bad aan de slag. "Het wordt een verrassende voorstelling. We zitten hier op een prachtige plek, met heel veel ruimte. Die ruimte gaan we zeker benutten. Het publiek gaat over het terrein bewegen. Het wordt een dynamische voorstelling."
De repetitie van 'We zwemmen nog'
De repetitie van 'We zwemmen nog' © RTV Oost / Ties van der Heide
De voorstelling wordt op een aantal avonden in september, op het terrein van het Openlucht gespeeld. Meer informatie over speeltijden en tickets staat op www.wezwemmennog.nl .

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.