Nieuws

Hennie de Haan, woordvoerder omwonenden azc Albergen, krijgt doodsbedreigingen

Hennie de Haan bij een protest tegen het azc
Hennie de Haan bij een protest tegen het azc © ANP / Eric Brinkhorst
Hennie de Haan krijgt doodsbedreigingen sinds ze zich heeft opgeworpen als woordvoerder van omwonenden van landhotel ‘t Elshuys in Albergen. In dat hotel wil het COA tot driehonderd asielzoekers opvangen. "Ik krijg lelijke verwensingen, dat laat je niet koud", zegt De Haan.
De Haan woont vlakbij 't Elshuys, het hotel dat al een week het nieuws domineert. Vorige week dinsdag wees staatssecretaris Eric van der Burg het hotel aan als opvanglocatie voor 200 tot 300 vluchtelingen. De gemeente Tubbergen werd bij dat besluit gepasseerd. Buurtbewoners voelden zich overvallen en protesteerden meerdere dagen bij 't Elshuys. Zij zien het niet zitten dat een hotel met 74 bedden wordt omgebouwd tot een asielzoekerscentrum voor enkele honderden vluchtelingen.
De Haan krijgt de nodige verwensingen naar haar hoofd geslingerd sinds ze het woord voert namens de omwonenden van hotel 't Elshuys. Daar zitten ook doodsbedreigingen bij, omdat ze racistisch zou zijn.

'Kom uit een humaan nest'

"Dat laat me niet koud, ik kom uit een humaan nest", zegt De Haan. "Mijn grootouders hebben in de Tweede Wereldoorlog in hun boerderij in Friesland Joodse kinderen opgevangen. Dat zit in het dna van mijn familie, het is mij met de paplepel ingegoten. Het is kwalijk dat ik zo word weggezet, want ik en mijn buurtgenoten willen niet dat mensen buiten moeten slapen."
De staatsecretaris begaf zich gisteravond in het hol van de leeuw. In een ingelaste raadsvergadering kwam hij in het gemeentehuis van Tubbergen uitleggen waarom hij de gemeente passeerde. "Ik vind het ook niet fijn om hier te zitten", zei Van der Burg. "Ik wil geen besluiten nemen waarbij ik gemeenten tot iets dwing. Maar ik vind ook dat we in Nederland, dus ook in Tubbergen, mensen die vluchten voor oorlog, geweld en onderdrukking, onderdak moeten bieden." Het was volgens hem kiezen "tussen hoofdpijn en buikpijn".
Staatssecretaris Van der Burg in Tubbergen
Staatssecretaris Van der Burg in Tubbergen © ANP
Van der Burg gaf bij aankomst al aan dat hij vooral kwam luisteren en om zijn besluit uit te leggen, niet om met de gemeente of omwonenden te onderhandelen. Aan zijn besluit is dan ook niets veranderd. Vanaf september wordt het hotel in gebruik genomen als azc voor maximaal driehonderd vluchtelingen.
"Het is goed dat hij naar Tubbergen is gekomen", zegt Hennie de Haan een dag na de raadsvergadering waar ze zelf ook één van de insprekers was. "We weten ook wel dat hij geen toezegging kon doen, dit is een gezamenlijk kabinetsbesluit en hij kan geen gezichtsverlies lijden. Maar wij blijven erbij: in een hotel met 74 bedden honderden mensen opvangen is niet humaan. Wij willen een beter asielbeleid."
"Goddank heb ik vannacht wel goed geslapen", vervolgt De Haan. "Je moet ook weer door. Voor ons gevoel hebben we gisteren het maximale gedaan wat we konden, maar het is niet de uitkomst die we wilden."
Hotel 't Eshuys in Albergen waar een azc komt
Hotel 't Eshuys in Albergen waar een azc komt © Eric Brinkhorst
De uitkomst van de ingelaste vergadering gisteren voelt voor De Haan onbevredigend. "De overheid hoeft zelf blijkbaar niet de reguliere toetsings- en beoordelingsprocedures te doorlopen. De staatssecretaris is zelf niet eens bij het hotel komen kijken. Dat klinkt niet als een zorgvuldige analyse. Maar hij bleef gisteren maar zeggen dat het in de meeste azc's heel vaak goed gaat, maar garanties kregen we niet."
De onrust in de buurt blijft dan ook onverminderd groot, merkt De Haan. "Ze zetten dit spoor door, wij gaan kijken hoe we toch afspraken kunnen maken over zaken die voor ons relevant zijn, zoals veiligheid en leefbaarheid. Ik zie het na gisteravond als een komma, niet als een punt. Er moeten nog procedures gevolgd worden en wij kunnen nog naar de rechter stappen. We onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn, want we weten ook wel dat we de uitkomst van zo'n rechtszaak al redelijk kunnen voorspellen. Maar we blijven strijdvaardig want we vinden dit een schending van ons democratisch recht."
In de verschillende WhatsApp- en Telegramgroepen borrelen de frustraties ondertussen nog volop. Dat probeerde De Haan gisteravond duidelijk te maken toen ze de staatssecretaris aan het eind van de vergadering een petitie met 3500 handtekeningen aanbood.
"Ik krijg de indruk dat u nog steeds niet begrijpt hoe groot de onrust in het land is. Daar maak ik me nog veel meer zorgen over dan een azc bij mij in de straat. U heeft geen idee. Wees alstublieft voorzichtig. Het kan escaleren. Deze petitie is vreedzaam, dat willen we blijven doen. Maar mensen slapen niet meer. Ze zijn zo emotioneel. Dat gaat verder dan onze buurtschap, ons dorpje, onze gemeente. Het is geen dreigement, maar een oprechte zorg. Wij dempen het enorm. Wees voorzichtig, want dit gaat mis."
De Haan doelde daarmee op de berichten in vele appgroepen. "Dit is niet het enige dossier waardoor de spanning oploopt. Het gaat ook over het stikstofbeleid, de corona-aanpak, de toeslagenaffaire en de aardbevingen in Groningen. Welk lont gaat het kruitvat in? Wij kunnen het nu in Albergen nog dempen, maar door de laconieke reacties vanuit Den Haag groeit de woede, onvrede en frustratie. De overheid zou die demping zelf moeten doen, maar dat gebeurt niet door de antwoorden die de staatssecretaris gisteren gaf."
Een bezorgde vader sprak staatssecretaris Van der Burg aan vlak voordat hij uit Tubbergen vertrok:
Bezorgde vader spreekt staatssecretaris Eric van de Burg aan

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.