Nieuws

Hengeloër overleden die onwel werd na arrestatie

De 37-jarige Hengeloër Marcus, die onwel werd nadat hij werd aangehouden, is niet meer bijgekomen uit coma.
De 37-jarige Hengeloër Marcus, die onwel werd nadat hij werd aangehouden, is niet meer bijgekomen uit coma. © RTV Oost
De 37-jarige Hengeloër Marcus, die vorige week onwel werd nadat hij was aangehouden, is deze middag overleden. Dat heeft advocaat Richard Korver, die de familie van de arrestant bijstaat, bekend gemaakt. Nader onderzoek moet uitwijzen wat uiteindelijk de doodsoorzaak is.
Volgens advocaat Korver zal er op korte termijn obductie worden uitgevoerd. Dat gebeurt op aandringen van de familie. Daaruit moet vervolgens blijken waaraan de Hengeloër is overleden. "De familie wil dat de onderste steen boven komt", aldus Korver.
Marcus laat een vrouw en twee jonge kinderen na. Overigens verzoekt de familie mede met het oog op de belangen van de jongen kinderen om de achternaam van de Hengeloër niet te vermelden.

Knie op borst

Omdat de Hengeloër verdacht rijgedrag vertoonde, werd hij eind vorige week op de Bornsche Beeklaan in Borne met zijn auto van de weg gehaald. Nadat een speekseltest had uitgewezen dat hij mogelijk onder invloed van verdovende middelen achter het stuur was gestapt, was het de bedoeling de man voor een bloedproef over te brengen naar het politiebureau van Hengelo.
Op weg daar naartoe ging het mis toen de arrestant op de achterbank van de surveillancewagen onwel werd. Op een video is te zien hoe twee agenten hem uit de auto trekken, waarna een van de politiemensen tot twee keer toe zijn knie plaatst op de borst van de arrestant, die ogenschijnlijk buiten bewustzijn is.

Behandeling gestaakt

Nadat agenten eerste hulp hebben verleend, is de Hengeloër overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd hij sindsdien in coma gehouden. Omdat zijn gezondheidstoestand onverminderd slecht bleef en er volgens de artsen weinig tot geen perspectief op verbetering was, is vandaag de behandeling stopgezet.
Richard Korver, die als advocaat de familie van de overleden arrestant bijstaat.
Richard Korver, die als advocaat de familie van de overleden arrestant bijstaat. © ANP
De Rijksrecherche heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de achtergronden rond de aanhouding. De betrokken agenten zijn geen verdachte in de zaak en zijn dan ook gedurende het onderzoek gewoon in functie.

Eigen onderzoek advocaat

Nadat de Hengeloër in coma belandde, heeft zijn familie de bekende advocaat Richard Korver ingeschakeld. Los van het onderzoek door de Rijksrecherche is de raadsman een eigen onderzoek begonnen.
“Ik zal er alles aan doen om de waarheid boven tafel te krijgen. We hebben het hier over een 37-jarige man, die voor zover bekend in goede gezondheid verkeerde. Waarom is het dan in godsnaam zo geëindigd zoals het hier is geëindigd?", zei Korver eerder daarover tegen RTV Oost.
De advocaat laat dan ook weten dat hij na het overlijden door zal gaan met het onderzoek: "De familie wil weten wat hier is gebeurd."

Veel ervaring

Korver heeft veel ervaring in dergelijke zaken en stond eerder onder anderen de nabestaanden bij in de geruchtmakende affaire rond Mitch Henriquez, de Hagenaar die om het leven kwam nadat er bij zijn aanhouding geweld zou zijn toegepast.
Nadat de twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie in eerste instantie beiden werden veroordeeld, werd later een van hen in hoger beroep vrijgesproken.
De Hengeloër maakt deel uit van de Suryoye-gemeenschap in Twente. Afgelopen zondag nog werd in de Syrisch-orthodoxe Mariakerk in Hengelo voor hem gebeden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.