nieuws

Kleinste stembureau van Nederland in Marle rekent op opkomst van honderd procent

Het kleinste stembureau van Nederland in Marle rekent vandaag op een opkomst van honderd procent. Dat betekent dat 49 kiezers er hun stem moeten uitbrengen.
Het woonhuis van Wim en Elly Westhoff aan de Marledijk in Overijssel is sinds 1948 een stembureau. De buurtschap hoort bij de gemeente Olst-Wijhe maar ligt, in tegenstelling tot beide grotere dorpen, aan de overkant van de IJssel. Om te voorkomen dat de kiezers uit Marle de rivier over moeten steken, is hier een apart stembureau ingericht.

Opkomst landelijke verkiezingen 152 procent

"Gisteren kregen we alle spullen van de gemeente. 's Avonds zetten we alles klaar. Dit jaar moest er meer aan de kant; het zijn twee verkiezingen tegelijk en dus hadden we een extra tafel nodig”, legt Elly Westhoff uit.
Bij de landelijke verkiezingen was de opkomst in de woonkamer liefst 152 procent. Van heinde en verre komen mensen namelijk speciaal naar het stembureautje in Marle, om juist daar te stemmen. "Maar ik ben dit jaar blij als we de 100 procent halen. Met een beetje goed weer moet dat wel lukken. Dan springen mensen op de fiets en komen ze hierheen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.